Η νέα παραλλαγή COVID-19 XEC αναπτύσσεται και ξυπνά ανησυχίες για τον χειμώνα

Μια νέα παραλλαγή του ιού COVID-19, γνωστή ως XEC, έχει αρχίσει να προβάλλεται και να εξαπλώνεται, με τις επιστημονικές εκτιμήσεις να υποδεικνύουν ότι μπορεί σύντομα να καταστεί η κυρίαρχη υποπαραλλαγή. Η παραλλαγή αυτή ανακαλύφθηκε τον Ιούνιο στη Γερμανία και έχουν αναφερθεί κρούσματα σε πολλές χώρες, όπως Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, και Δανία.

Η XEC φέρει νέες μεταλλάξεις και η εξάπλωσή της αναμένεται να συνεχιστεί αυτό το φθινόπωρο. Αν και τα εμβόλια φανερώνονται αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών περιπτώσεων νόσου, οι προσαρμογές τους δεν περιλαμβάνουν την XEC, η οποία προήλθε από παλαιότερες υποπαραλλαγές της «Ομικρόν».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Φρανσουά Μπαλού του University College του Λονδίνου, η XEC έχει ένα ελαφρύ πλεονέκτημα στη μεταδοτικότητα σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές. Εκτιμάται ότι είναι πιθανό η αναγνώριση και η κυριαρχία αυτής της υποπαραλλαγής να συμβεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Από την πλευρά του, ο Ερικ Τόπολ από το Scripps Research Institute στην Καλιφόρνια τονίζει ότι η XEC βρίσκεται ακόμη στην αρχή της εξάπλωσής της.

Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων της XEC καταγράφεται στη Δανία και τη Γερμανία, σύμφωνα με τον αναλυτή δεδομένων Mάικ Χάνεϊ. Το γεγονός ότι διενεργούνται λιγότερα τεστ ρουτίνας καθιστά δύσκολη την εκτίμηση του επιπέδου της πανδημίας.

Τα συμπτώματα της XEC θυμίζουν αυτά της γρίπης ή του κρυολογήματος και περιλαμβάνουν πυρετό, σωματικό πόνο, κόπωση, βήχα ή πονόλαιμο. Οι περισσότεροι ασθενείς συνήθως αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, ωστόσο, ορισμένοι μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επανέλθουν.

Η Βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας στην Υγεία (UKHSA) δηλώνει ότι η γενετική αλλαγή των ιών είναι φυσιολογική διαδικασία. Για όσους ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, προσφέρεται δωρεάν αναμνηστική δόση από το NHS της Βρετανίας. Οι δικαιούχοι περιλαμβάνουν άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, όσους διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και εργαζομένους στην υγειονομική περίθαλψη.

Ο δρ Γκαϊάτρι Αμιρταλίνγκαμ αναφέρει ότι «ο εμβολιασμός παραμένει η καλύτερη μέθοδος προστασίας απέναντι σε σοβαρές μορφές νόσησης από COVID-19» και ενθαρρύνει όσους έχουν λάβει ειδοποίηση από το NHS να εμβολιαστούν με την επικαιροποιημένη δόση που διατίθεται για την εποχή.

Πηγή: kathimerini.gr