Ο μυστήριος θάνατος στην οικογένεια Ντάρκερ στο απομονωμένο νησί

ALICE FEENEY
Ντέιζι Ντάρκερ
μτφρ.: Χριστίνα Ριζοπούλου
εκδ. Bell, 2024, σελ. 352

Το νέο μυθιστόρημα της Αλις Φίνεϊ, η οποία φέρει τον τίτλο «Ντέιζι Ντάρκερ», τοποθετείται σε ένα απομονωμένο νησί, το Σίγκλας, που συνδέεται με την Κορνουάλη μέσω ενός περάσματος που πλημμυρίζει κατά τη διάρκεια της καθημερινής άμπωτης. Στην παλιά έπαυλη του νησιού, η Μπίατρις Ντάρκερ, διάσημη συγγραφέας, αποφασίζει να γιορτάσει τα ογδοηκοστά της γενέθλια τη νύχτα του Χαλογουίν με την οικογένειά της, η οποία δεν είναι ακριβώς υπόδειγμα.

Η οικογένεια Ντάρκερ περιλαμβάνει τον γιο της, Φρανκ, έναν αυτοαποκαλούμενο συνθέτη που φαίνεται να ενδιαφέρεται μόνο για την καριέρα του. Η πρώην σύζυγός του, Νάνσι, επιθυμούσε να γίνει ηθοποιός αλλά περιορίζεται στο να κρατάει ισχυρή την εικόνα της. Η μεγαλύτερη κόρη τους, η 34χρονη Ρόουζ, είναι κτηνίατρος και έχει μία, ίσως υπερβολική, αγάπη για τα ζώα. Η μεσαία κόρη, η Λίλι, έγινε μητέρα σε νεαρή ηλικία, ενώ η δεκαπεντάχρονη Τρίξι περνάει τον χρόνο της διαβάζοντας βιβλία και επιθυμεί περισσότερη στοργή από τη μητέρα της. Η Ντέιζι, η αφηγήτρια, έχει γεννηθεί με εύθραυστη καρδιά και έχει υποφέρει ζώντας με αυτά τα μέλη της οικογένειας.

Μερικές ώρες αφού όλοι οι καλεσμένοι συγκεντρωθούν, η Μπίατρις διαβάζει τη διαθήκη της, προκαλώντας απογοήτευση στους περισσότερους. Σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά, η Μπίατρις βρίσκεται νεκρή με σπασμένο κεφάλι, ενώ σφοδρή καταιγίδα έχει ξεσπάσει. Αφήνοντας τους καλεσμένους αποκλεισμένους στο νησί, ένας από αυτούς είναι ο δολοφόνος. Καθώς το μυστήριο εκτυλίσσεται, οι φόνοι συνεχίζουν με κάθε χτύπο του ρολογιού.

Πολυδιάστατη και σκοτεινή, η πλοκή του μυθιστορήματος αναζητά απαντήσεις σχετικά με την οικογένεια Ντάρκερ, φέρνοντας στο προσκήνιο μυστικά και ψέματα από το παρελθόν. Η Ντέιζι, με την κωμωδία και την τραγωδία που τη συνοδεύουν, ηγείται αυτής της εξερεύνησης, ενώ ο αναγνώστης ανακαλύπτει την ιστορία μέσω οικογενειακών βιντεοκασσετών που ανακαλύπτονται.

Το βιβλίο αποτελεί φόρο τιμής στο μυθιστόρημα της Αγκαθα Κρίστι «Και δεν έμεινε κανένας». Η συγγραφέας εμπνέεται από αυτούς τους κλασικούς θησαυρούς της αστυνομικής λογοτεχνίας και παράλληλα, φέρνει νέα μυθιστορηματική ζωή σε ένα θεματικό υποείδος που συνεχώς προβληματίζει και ενθουσιάζει τους αναγνώστες. Το ανατρεπτικό τέλος του αφήνει άθραυστα ερωτήματα που περιμένουν απαντήσεις. Οι φίλοι αυτού του είδους θα διασκεδάσουν πραγματικά με το αποτέλεσμα.

Πηγή: kathimerini.gr