Η σκοτεινή ιστορία της Ιταλίας μέσα από τα μάτια του Κάρλο Λουκαρέλι

Στο τέλος Αυγούστου, κλείσαμε ραντεβού με τον συγγραφέα Κάρλο Λουκαρέλι στην Ιταλία, όπου είχε επιστρέψει από τις καλοκαιρινές του διακοπές. Αν και δεν είχαμε συναντηθεί τον Μάιο, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα για την προώθηση της «Τριλογίας του φασισμού» (μετάφραση: Δήμητρα Δότση, εκδόσεις Διόπτρα), συζητήσαμε για την καριέρα και τις ιδέες του. Ο Κάρλο Λουκαρέλι, εκτός από συγγραφέας, είναι και δημοσιογράφος. Όπως δήλωσε, δεν θεωρεί τον εαυτό του πραγματικό δημοσιογράφο αλλά έναν αφηγητή της πραγματικότητας, καθώς εστιάζει στην παρουσίαση των γεγονότων και στο σασπένς της αφήγησής του.

Όσον αφορά τη διαδικασία συγγραφής του, ο Λουκαρέλι κρίνει ότι η έρευνα είναι θεμελιώδης. Πριν γράψει μια νέα αστυνομική ιστορία με τον ήρωά του, επιθεωρητή Ντε Λούκα, μελετά ιστορικά βιβλία, ημερολόγια και συζητάμε με ανθρώπους που έχουν ζήσει την εποχή που περιγράφει. «Πρέπει να ξέρω λεπτομέρειες, όπως πόσο κοστίζει ένας καφές σε μια καφετέρια, και ότι μπορεί να υπάρχει έλλειψη καφέ», εξηγεί.

Για την «Τριλογία του φασισμού», που διαδραματίζεται στη βόρεια Ιταλία το 1945, ο Κάρλο Λουκαρέλι ανέφερε ότι η επιλογή αυτή δεν ήταν αυθαίρετη. Καθώς μελετούσε τη φασιστική πολιτική αστυνομία για τη διπλωματική του εργασία, ήρθε σε επαφή με πρώην αστυνομικούς που τον βοήθησαν να κατανοήσει την πολιτική κατάσταση της εποχής. Η ιστορία αυτή, γεμάτη αντιφάσεις και συμβιβασμούς, του προσέφερε τον κατάλληλο φόντο για την αφήγησή του.

Αναφερόμενος στην επίδραση του φασισμού στην σύγχρονη ιταλική κοινωνία, ο Λουκαρέλι υπογράμμισε ότι η αναφορά στον φασισμό συνεχίζει να έχει σημαντική πολιτική και κοινωνική αξία. Όπως είπε, «η Ιταλία δεν είναι φασιστική χώρα, αλλά υπάρχουν πολλοί φασίστες» και η μεγαλύτερη ανοχή απέναντι σε φασιστικές ιδέες είναι ανησυχητική. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη του αντιφασισμού, θεωρώντας τον διαρκώς επίκαιρο.

«Πρέπει συνεχώς να σκηνοθετώ τα γεγονότα και τις αποχρώσεις τους για να γίνουν κατανοητά», δήλωσε σχετικά με την πρόκληση να γράφει για την ιστορία του φασισμού. Επίσης, τόνισε τη δυσκολία του να απευθύνεται σε αναγνώστες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ιστορικές λεπτομέρειες, ενώ παρατήρησε ότι η έλλειψη μνήμης στην Ιταλία ενδέχεται να οδηγεί σε πολιτικές παρερμηνείες.

– Πιστεύετε ότι η αστυνομική πλοκή βοηθάει να καταλάβουμε καλύτερα την Ιστορία; Το να γράφεις ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που αναδεικνύει τις κοινωνικές αντιφάσεις, είναι μια πολιτική πράξη που δημιουργεί συναισθήματα και προτρέπει σε καταγγελίες όσα δεν λειτουργούν, δήλωσε ο Λουκαρέλι και αναφέρθηκε στην απαγόρευση των αστυνομικών μυθιστορημάτων από τα καθεστώτα.

Αυτή η περιπέτεια της ιστορίας, απευθυνόμενη στους Ιταλούς αναγνώστες διοχετεύει ένα μήνυμα για τη σημασία της μνήμης. «Η δουλειά μου είναι “βρώμικη”, αλλά είναι απαραίτητη», δήλωσε, καταδεικνύοντας τη δέσμευσή του στην ιστορική αναπαράσταση και την αξία της τέχνης ως μέσου κατανόησης της κοινωνικής πραγματικότητας.

Πηγή: kathimerini.gr