Η Εξέλιξη και οι Κρίσεις στην Αίθουσα Καταστάσεων του Λευκού Οίκου: Μία Ιστορία Εξουσίας και Αποφάσεων
Η «Situation Room» (SR), που ιδρύθηκε από τον πρόεδρο Κένεντι τον Απρίλιο του 1961, έχει μεταμορφωθεί από μια μικρή αίθουσα συσκέψεων σε ένα υπερσύγχρονο κέντρο διαχείρισης κρίσεων, επιφάνειας 510 τετραγωνικών μέτρων. Ειδικά από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, το SR έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση πολλών κρίσεων που έχει κληθεί να διαχειριστεί το προεδρικό γραφείο, από την εκτόνωση της πυραυλικής κρίσης στην Κούβα μέχρι την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν το 2011.

Στο νέο του βιβλίο, ο Τζορτζ Στεφανόπουλος αφηγείται τη 60ετή ιστορία του SR, εστιάζοντας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τους ανθρώπους και τις κρίσεις που έχουν σημαδέψει την αμερικανική πολιτική ζωή. Ο Στεφανόπουλος, ο οποίος υπηρέτησε ως διευθυντής επικοινωνίας στην προεδρία Κλίντον, αναφέρεται στις συνήθειες προεδρικών ηγετών, όπως του Τζόνσον, που περνούσε σχεδόν όλο του τον χρόνο εκεί, και του Νίξον, ο οποίος το απέφευγε, πιστεύοντας ότι η βιολογική του φθορά οφειλόταν σε αυτό το περιβάλλον.

Η ανακαίνιση του SR το 2023, με κόστος 50 εκατομμύρια δολάρια, επικεντρώθηκε στο να το καταστήσει κατάλληλο για τις σύγχρονες τεχνολογίες και τις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής. Αξιοσημείωτο είναι ότι το προσωπικό του SR εργάζεται αδιαλείπτως, πάντα με αίσθημα καθήκοντος, για την υποστήριξη του προεδρικού γραφείου.

Μέσα από μαρτυρίες και ιστορίες από αξιωματούχους που έχουν εργαστεί εκεί, ο Στεφανόπουλος προσεγγίζει τις ποικίλες κρίσεις, όπως την κουβανική κρίση, την αποτυχημένη επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρων στο Ιράν, και τον πανικό που ακολούθησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Ωστόσο, αναλύει και τη σύγχρονη era, με τις προεδρίες Τραμπ και Μπάιντεν να παρουσιάζουν τις δικές τους προκλήσεις. Ειδικά για τον Τραμπ, το SR έγινε κρίση από μόνο του, ενώ ο Μπάιντεν, αν και κριτικάρεται για την αποχώρηση από την Καμπούλ, πιστώνεται για την ενημέρωση πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Στεφανόπουλος αναδεικνύει τη σημασία της συνδρομής των «αφανών ηρώων» του SR, που υπηρετούν σιωπηρά τη χώρα, και κλείνει με την παραδοχή ότι παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις, η αφοσίωση και η δέσμευση αυτών των ανθρώπων παραμένει εξαιρετικά πολύτιμη για την προεδρία.

Πηγή: kathimerini.gr