Η αναδρομή στο ποδόσφαιρο των δεκαετιών του εξήντα και της δεκαετίας του ογδόντα μέσα από το νέο βιβλίο του Γιάννη Αλεξίου

Μια πρωτότυπη έκδοση γεμάτη βιωματικές ιστορίες του Γιάννη Αλεξίου είναι το βιβλίο «Το Ποδόσφαιρο που Αγαπήσαμε – Στα Τρία Κόρνερ, Πέναλτυ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Oγδοο. Μέσω αυτής, αναβιώνει η συναρπαστική ιστορία του παλιού αγνού ποδοσφαίρου των δεκαετιών ’70-’80, με αφηγήσεις που περιλαμβάνουν άγνωστες πτυχές της εποχής.

Η έκδοση διανθίζεται με πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό και προλογίζεται από τους κορυφαίους Θωμά Μαύρο και Χρήστο Σωτηρακόπουλο. Ο συγγραφέας αποκαλύπτει πολλές άγνωστες ιστορίες, όπως τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα του Δημήτρη Σαραβάκου και τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό, καθώς και τις μνήμες των θρυλικών ομάδων και παικτών της εποχής.

Το βιβλίο καλύπτει επίσης την ιστορία του οπαδικού κινήματος και την εξέλιξη των χούλιγκανς, προσφέροντας μια σε βάθος εξερεύνηση του ποδοσφαίρου της αθωότητας και των πρώτων χρονών του επαγγελματισμού στο άθλημα. Η νοσταλγία γεμίζει τις σελίδες, καθώς αναδύονται αναμνήσεις για τις αλάνες, τις ποδοσφαιρικές μάχες, αλλά και τις ομάδες που ηγήθηκαν της εποχής.

Στο βιβλίο μνημονεύονται κλασικά ονόματα όπως οι Φραντς Μπεκενμπάουερ, Χουάν Ραμόν Ρότσα, Μίμης Δομάζος, και άλλοι, καθώς και αναφερθείσες ιστορίες που περιλαμβάνουν τον Ολυμπιακό των «πέτρινων χρόνων» και τον μεγάλο Πανιώνιο του Τζο Μάλλετ. Διατυπώνονται επίσης ερωτήματα που απασχόλησαν τους φιλάθλους και αναδεικνύονται γεγονότα που έμειναν στην ιστορία της ελληνικής ποδοσφαιρικής σκηνής.

Η άγνωστη ιστορία του θρυλικού φιλάθλου Μητσάρα και οι συνεντεύξεις με τους Κώστα Βαλλιανό και Παύλο Βασιλείου προσθέτουν βάθος στο έργο και αποδεικνύουν την έντονη σχέση των ποδοσφαιριστών με την παράδοση και την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στην προσφορά του, ο συγγραφέας μοιράζεται βιώματα και αναμνήσεις, κάνοντάς μας να αναπολούμε εκείνη την εποχή.

Ο Γιάννης Αλεξίου, δημοσιογράφος με πολυδιάστατη καριέρα, αποτυπώνει την αγάπη του για το ποδόσφαιρο μέσα από τη συγγραφή του. Γεννημένος το 1967 στην Αθήνα, έχει συνδυάσει τη δημοσιογραφία με τη μουσική και τη συμμετοχή του στην ηλεκτρονική ενημέρωση, προσφέροντας μας μια ενδιαφέρουσα προοπτική στο νεανικό ποδόσφαιρο της εποχής.

Πηγή: kathimerini.gr