Θέατρο και Νεανική Βία: Μια Σχολική Πραγματικότητα Αναλύεται στη Σκηνή
Στην επικαιρότητα έρχονται καθημερινά περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού μεταξύ ανηλίκων. Οι λεκτικές και σωματικές επιθέσεις, η ψυχολογική βία, αλλά και η κοινωνική απομόνωση σοκάρουν με την έντασή τους και μας ωθούν να αναζητήσουμε αιτίες και λύσεις. Στο φόντο αυτού του σοβαρού ζητήματος, το θέατρο για παιδιά και εφήβους αναλαμβάνει να φωτίσει το θέμα του εκφοβισμού, όπως αποδεικνύει η «Συντεχνία του Γέλιου», η ομάδα νεανικού θεάτρου που ιδρύθηκε το 2011 από τον Βασίλη Κουκαλάνι.

Στη νέα της εκδοχή του έργου «Είστε και φαίνεστε», που επικεντρώνεται στον εκφοβισμό και απευθύνεται σε παιδιά άνω των έξι, διατηρείται η πρωτότυπη μουσική του Φοίβου Δεληβοριά από το 2014. Το έργο είναι γραμμένο το 1973 από τον Φόλκνερ Λούντβιχ, ιδρυτή του βερολινέζικου θεάτρου Grips, και εξακολουθεί να είναι επίκαιρο. Στις παραστάσεις του Λούντβιχ, τα παιδιά συχνά αναπαριστούν θετικά στοιχεία όπως η λογική και η αίσθηση δικαιοσύνης, όμως στο «Είστε και φαίνεστε» η κατάσταση διαφοροποιείται, καθώς μια παρέα παιδιών επιτίθεται σε ένα άλλο.

Ο κ. Κουκαλάνι, που σκηνοθετεί την παράσταση, σημειώνει ότι ιδίως στην εξέλιξη της ιστορίας οι ήρωες αναγνωρίζουν τα λάθη τους, δημιουργώντας μια σημαντική εμπειρία για το κοινό. Επιπλέον, το έργο ενσωματώνει το κοινό στη σκηνή, αφηγούμενος τις πραγματικότητες της σχολικής κοινότητας από τις πλευρές τόσο των μαθητών όσο και των δασκάλων.

Από την άλλη πλευρά, η σκηνοθεσία της Γιολάντας Μαρκοπούλου στο έργο «Μετά το πάρτι» αναδεικνύει μια διαφορετική μορφή βίας, αυτή του διαδικτυακού εκφοβισμού. Η ιστορία εξελίσσεται στο Διαδίκτυο, όπου μια παρέα αντιμετωπίζει τις αρνητικές συνέπειες μιας εκδικητικής ανάρτησης. Η χρήση πλασματικών προφίλ και επιθέσεων μέσω της ψηφιακής επικοινωνίας, όπως η τεχνική του “catfishing”, καταδεικνύει πόσο εύκολα τα παιδιά μπορούν να παρασυρθούν από εικονικούς χαρακτήρες.

Η Γιολάντα Μαρκοπούλου υπογραμμίζει τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από το διαδικτυακό εκφοβισμό, καθώς η σύγχρονη πραγματικότητα απαιτεί από τους γονείς να γνωρίζουν πώς να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους. Στην παράσταση, που απευθύνεται σε εφήβους γυμνασίου και λυκείου, αναδίνεται η ανάγκη για ανοιχτές συζητήσεις σχετικά με τη βία και την επιλογή του τι κρύβουμε και τι εκθέτουμε στο διαδίκτυο.

Τα θέματα του εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας θα παρουσιαστούν φέτος στο σύγχρονο θέατρο με τις παραστάσεις «Είστε και φαίνεστε» από 20 Οκτωβρίου 2024 και «Μετά το πάρτι» από 8 Νοεμβρίου 2024 στο Μικρό Εθνικό. Πηγή: kathimerini.gr