Μοναδικές Οδηγίες για Εξερεύνηση των Ορεινών Χωριών της Αρκαδίας και του Πηλίου
Δεν υπάρχουν πολλοί επισκέπτες αυτή την εποχή, εξαίρεση αποτελούν οι ημέρες του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου. Η κίνηση στις εθνικές οδούς είναι περιορισμένη, ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι ευχάριστες, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες. Τα φυλλοβόλα δέντρα ξεκινούν να ρίχνουν τα φύλλα τους, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο χαλί στις πλαγιές και τα μονοπάτια, γεγονός που καθιστά την οδήγηση σε ορεινές περιοχές μια εξαιρετική εμπειρία.

Ξεκινήστε από τη Ναύπακτο και κατευθυνθείτε προς την Άνω Χώρα, τον μεγαλύτερο οικισμό της περιοχής της ορεινής Ναυπακτίας. Ο δρόμος τυλίγεται ανάμεσα σε έλατα και σας προσφέρει την ευκαιρία να ανακαλύψετε άγρια μανιτάρια που εμφανίζονται στο έδαφος. Συνεχίστε προς Αμπελακιώτισσα και κατόπιν στην τεχνητή λίμνη του Εύηνου ποταμού, πριν φτάσετε στο χωριό Πλάτανος και την γοητευτική πλατεία του. Αυτή η διαδρομή είναι απαιτητική αλλά αξέχαστη, με συνολική απόσταση 106 χλμ, που απαιτούν περίπου 3 ώρες οδήγησης.

Μια άλλη διαδρομή είναι αυτή στο Πήλιο, που είναι γεμάτο με καστανιές και πλατάνια. Ξεκινώντας από την Πορταριά, μπορείτε να εξερευνήσετε εκπληκτικά χωριά και να απολαύσετε την επιβλητική φύση του βουνού. Προχωρήστε προς τα Χάνια, το πιο ορεινό οικισμό, και κατευθυνθείτε στην ανατολική πλευρά, όπου μπορείτε να επισκεφθείτε το γραφικό χωριό Κισσός. Η διαδρομή θα σας εντυπωσιάσει καθώς θα έχετε θέα στη θάλασσα και στα παραμυθένια δάση. Η συνολική απόσταση είναι 95 χλμ, που καλύπτετε σε 2,5 ώρες οδήγησης.

Στη συνέχεια, μπορείτε να εξερευνήσετε τον Παρνασσό. Από την Αράχωβα, ακολουθώντας τη διαδρομή προς Λιβάδι, θα φτάσετε στην Αγόριανη και θα περάσετε από τα χωριά Λιλαία, Μαριολάτα και Γραβιά. Δεν πρέπει να παραλείψετε την όμορφη θέα προς τον κόλπο της Ιτέας. Η διαδρομή αυτή έχει συνολική απόσταση 111 χλμ και διαρκεί περίπου 2,5 ώρες.

Η διαδρομή από το Λεβίδι μέχρι τη Στεμνίτσα είναι επίσης πανέμορφη. Με ελατοσκέπαστες πλαγιές γύρω σας, θα συναντήσετε το χωριό Καρδαράς και κατόπιν τη Βυτίνα, όπου μπορείτε να γευθείτε τοπικά προϊόντα όπως φέτα και χειροποίητα ζυμαρικά. Η ιστορική Δημητσάνα με τα γραφικά της δρομάκια και η Στεμνίτσα με την όμορφη πλατεία της είναι οι τελικοί σταθμοί της διαδρομής σας, που καλύπτει 61 χλμ σε 1,5 ώρα οδήγησης.

Πηγή: kathimerini.gr