Επιχείρηση Διάσωσης του Τάνκερ Sounion στην Ερυθρά Θάλασσα

Το ελληνόκτητο τάνκερ «Sounion», το οποίο ανήκει στη Delta Tankers και μεταφέρει 150.000 τόνους πετρελαίου, ρυμουλκείται με προσοχή και αργό ρυθμό από το ελληνικό ναυαγοσωστικό πλοίο «Aigaion Pelagos», προς ασφαλές σημείο στα βόρεια της Ερυθράς Θάλασσας.

Η κατάσταση του τάνκερ είναι κρίσιμη, καθώς εξακολουθεί να καίγεται περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες μετά την αρχική επίθεση που δέχθηκε από τους Χούθι. Το 25μελές πλήρωμά του (23 Φιλιππινέζοι και 2 Ρώσοι) έχει απομακρυνθεί με ασφάλεια από γαλλικό αντιτορπιλικό προς το Τζιμπουτί.

Ο στόχος των ναυαγοσωστικών συνεργείων είναι η κατάσβεση των εστιών φωτιάς στο κατάστρωμα του τάνκερ, οι οποίες προκλήθηκαν από εκρηκτικά που τοποθέτησαν ένοπλες ομάδες των Χούθι. Μετά την αγκυροβόληση, το πρώτο βήμα θα είναι η επιχείρηση κατάσβεσης των φωτιάς.

Επιπλέον, θα γίνουν προσπάθειες αδρανοποίησης στις δεξαμενές καυσίμου (Inert Gas System), προκειμένου το πετρέλαιο να μεταγγιστεί και να μεταφερθεί με ασφάλεια σε άλλο πλοίο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μετρήσεις που πραγματοποιεί η ομάδα του «Aigaion Pelagos» δείχνουν ότι η θερμοκρασία στο τάνκερ αγγίζει τους 400 βαθμούς Κελσίου. Η πυρκαγιά ενδέχεται να διατηρηθεί αν δεν αφαιρεθούν οι παράγοντες που συντελούν στην εκδήλωσή της, όπως οξυγόνο, καύσιμο και κατάλληλη θερμοκρασία.

Μεταξύ των πλοίων που συνδράμουν στην επιχείρηση βρίσκονται το ρυμουλκό διάσωσης «Panormitis», το οποίο διαθέτει κι εξοπλισμό για πυρόσβεση και ανάκτηση πετρελαιοκηλίδων, καθώς και τρία πολεμικά πλοία, εκ των οποίων η φρεγάτα Ψαρά και μια ένοπλη ομάδα.

Φωτ.: Intime/Επιχείρηση ASPIDES

Όπως αναφέρουν ειδικοί από εταιρείες καυσίμων, αν κάποιος από τους παράγοντες που προδιαγράφουν την απουσία φωτιάς διαφοροποιηθεί ή μειωθεί, η πιθανότητα εκδήλωσης εκρήξεως και φωτιάς θα μειωθεί.

Πηγή: kathimerini.gr