Κίνδυνος Μαζικών Προσφυγών για Αυθαίρετα Ακίνητα μετά το 2012
Στελέχη της αγοράς ακινήτων προειδοποιούν για τον κίνδυνο ενός «κύματος» προσφυγών που θα μπορούσε να κηρύξει αυθαίρετα όλα τα οικιστικά ακίνητα που κατασκευάστηκαν από το 2012 και έπειτα, βάσει των «μπόνους» του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ). Ο Δημήτρης Καψιμάλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας, σημείωσε ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) εξετάζει την ισχύ του ΝΟΚ ή την πιθανή ακύρωσή του.

Αν και κανείς δεν ανέμενε ότι η πρώτη προσφυγή θα δημιουργούσε γενικευμένο μπλοκάρισμα στις νέες άδειες, ήδη υπάρχουν δικαστήρια που αποφασίζουν την ακυρότητα του ΝΟΚ. Στις συνέπειες αυτού του φαινομένου περιλαμβάνονται ο κίνδυνος κατεδάφισης χιλιάδων ακινήτων και επιβολής υψηλών προστίμων διατήρησης για όσα παραμείνουν σε αυθαίρετη κατάσταση.

Πολλοί αγοραστές, ειδικά ξένοι επενδυτές, φαίνεται να είναι ήδη επηρεασμένοι από την κατάσταση. Έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για επιστροφή χρημάτων που φτάνουν τα 1,8 εκατ. ευρώ, λόγω ανησυχιών για την αυθαίρετη κατάσταση των ακινήτων τους.

Ο φόβος που προκαλεί η νομική και πολεοδομική αβεβαιότητα έχει οδηγήσει τους υποψήφιους αγοραστές στο να αποφεύγουν ακίνητα που κατασκευάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΝΟΚ. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων σταματά σε κτίρια που κατασκευάστηκαν με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε έως το 2011. Οποιαδήποτε αυθαιρεσία που προκύψει μετά από αυτήν την ημερομηνία ίσως οδηγήσει σε κατεδάφιση.

Στο μεταξύ, η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε αναβρασμό, καθώς όλα τα εργολαβικά συμβόλαια μεταξύ κατασκευαστών και οικοπεδούχων μένουν σε εκκρεμότητα. Οι αγοραστές, φοβούμενοι μη ολοκλήρωση των οικοδομών, προτιμούν να μην καταβάλουν τις επόμενες δόσεις των συμβολαίων τους. Έτσι, οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες παραμένουν «παγωμένες», ανεξαρτήτως του αν έχουν ανασταλεί οι εργασίες.

Πηγή: kathimerini.gr