Η πραγματικότητα στην Ελλάδα είναι αρκετά περίπλοκη και χαρακτηρίζεται από έντονες γεωγραφικές, δημογραφικές και οικονομικές ανισότητες. Η μικρή γεωγραφική έκταση της χώρας επιτρέπει να φαίνονται γρήγορα οι διαφορές μεταξύ αστικών κέντρων και απομακρυσμένων περιοχών, όπου οι ευκαιρίες δεν κατανέμονται ισότιμα. Ειδικότερα, μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη προσφέρουν πολλές εργασιακές ευκαιρίες, προσελκύοντας πόρους και επενδύσεις, γεγονός που βαθύνει τις ανισότητες. Οι νέοι από αγροτικές περιοχές ή μικρότερα νησιά συχνά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες προκλήσεις στην αναζήτηση εργασίας και πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση.
Οι διαφορές αυτές δεν περιορίζονται μόνο στον τομέα των επαγγελματικών ευκαιριών, καθώς καθορίζουν και την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης ή την ποιότητα ζωής γενικότερα. Ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού προσθέτει άλλη μια διάσταση, περιορίζοντας την αναπαραγωγή νέων ανθρώπων και προκαλώντας ανησυχία για την οικονομική βιωσιμότητα στο μέλλον. Το γεγονός αυτό έχει αγνοηθεί κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης, κατά την οποία οι προτεραιότητες άρχισαν να επανακαθορίζονται, ενώ τα προβλήματα που προκαλούνται από τη γήρανση του πληθυσμού παρέμειναν σε δεύτερη μοίρα.
Στις πιο ανεπτυγμένες περιοχές παρατηρείται έντονη αύξηση στην τιμή των ακινήτων, με αποτέλεσμα οι τοπικοί κάτοικοι να δυσκολεύονται να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν ιδιοκτησία. Η άνιση κατανομή των ευκαιριών και των πόρων εκτός από ανισότητες στην αγορά εργασίας δημιουργεί και σοβαρές διαφορές στην αγορά ακινήτων. Επιπλέον, οι περιοχές με υψηλή τουριστική δραστηριότητα χειρίζονται μια μοναδική κατάσταση, όπου η ζήτηση υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά για τους μόνιμους κατοίκους.
Η αντιμετώπιση αυτών των ανισοτήτων απαιτεί μια συνολική στρατηγική που θα εστιάσει στην ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας. Είναι απαραίτητο να επενδύσουμε σε υποδομές διαδικασίες που θα ενισχύσουν τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές, εξασφαλίζοντας ότι οι πολίτες, ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας τους, θα έχουν πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες. Η οικονομική ανάκαμψη δεν μπορεί να επιτευχθεί πλήρως εάν δεν είναι δίκαιη και σεβαστή προς όλες τις ομάδες του πληθυσμού.
Πηγή: kathimerini.gr