Αύξηση των Ενοικιαστών στην Ελλάδα και Πτώση της Ιδιοκατοίκησης στην Ύφεση των Τιμών Ακινήτων
Η τάση αύξησης του ποσοστού των κατοίκων που ενοικιάζουν το σπίτι τους συνεχίζεται, ενώ το ποσοστό όσων έχουν ιδιοκτησία μειώνεται. Η αύξηση των τιμών πώλησης ακινήτων ενδέχεται να εδραιώσει και να εντείνει αυτήν την τάση τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τα δεδομένα του παρατηρητηρίου αξιών διαμερισμάτων της Geoaxis, μόνο την τριετία από το 2019 έως το 2022, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα υποχώρησε από το 75,4% πριν από την πανδημία στο 72,8% το 2022, με την πτώση αυτή να αντιστοιχεί σε 102.695 κατοικίες. Οι άνθρωποι που πούλησαν τα σπίτια τους δεν αγόρασαν άλλα, αλλά επέλεξαν να ενοικιάσουν.

Η σοβαρή αύξηση των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα είναι επίσης ανησυχητική. Από τον Ιανουάριο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2023, η μέση αύξηση των τιμών αυξήθηκε κατά 49%, ενώ την τελευταία διετία οι τιμές πώλησης κατοικιών σε περιοχές όπως το Μαρούσι, οι Αμπελόκηποι και το Περιστέρι αυξήθηκαν κατά 24,7% για τα νέα ακίνητα και 22,68% για τα παλιότερα. Η αύξηση συνεχίζεται και την τελευταία χρονιά με επιδόσεις 8,5% και 7,81% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Ξυλά, επικεφαλής της Geoaxis, ένα φαινόμενο που παρατηρείται παγκοσμίως είναι η δυσκολία των νέων να εισέλθουν στην αγορά κατοικίας, οδηγώντας τους ανεκτά στο ενοίκιο. Αυτή η γενιά, γνωστή ως Generation Rent, αναμένεται να κυριαρχήσει στην ελληνική αγορά, αλλά και σε χώρες με προηγούμενες υψηλές ιδιοκτησίες, όπως η Ισπανία.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, το ποσοστό των ενοικιαστών μπορεί να είναι πάνω από το 35%, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες εργάζονται σε αυτές τις πόλεις, μακριά από τους τόπους κατοικίας τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Geoaxis, η μέση ετήσια αύξηση του βασικού μισθού για την ίδια περίοδο ήταν μόλις 2%, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τους νέους να αποκτήσουν ακίνητα.

Ενδεχομένως, οι τιμές των ακινήτων θα συνεχίσουν να αυξάνονται τουλάχιστον για το επόμενο 12μηνο, καθώς παραμένουν σταθερές οι εξωτερικές ζητήσεις. Η Ελλάδα υφίσταται ως φθηνότερη αγορά για πολλούς επενδυτές, προσφέροντας ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, η ζήτηση από Έλληνες αγοραστές συνεχίζεται, ειδικά για ακινήτα σε καλές περιοχές. Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και υλικών για ενεργειακή εξοικονόμηση επηρεάζει επίσης το κατασκευαστικό κόστος, οδηγώντας σε αυξήσεις στις τιμές πώλησης.

Πηγή: kathimerini.gr