Αύξηση μεταβιβάσεων ακινήτων στο πρώτο εξάμηνο του έτους παρά την αύξηση τιμών
Αυξημένες κατά 20% είναι οι μεταβιβάσεις ακινήτων το πρώτο εξάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, παρά την απότομη αύξηση των τιμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα έσοδα του Δημοσίου φθάνουν τα 302,49 εκατ. ευρώ στο πρώτο μισό του έτους, από 252,98 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Πρωταθλητής στις μεταβιβάσεις είναι ο Δήμος Αθηναίων, με 3.419 αγοραπωλησίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί από τους συμβολαιογράφους.

Αντίθετα, οι κληρονομιές, οι δωρεές και οι γονικές παροχές παρουσίασαν πτώση, με τα έσοδα να μειώνονται σε 109,76 εκατ. ευρώ από 124,06 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023, καταγράφοντας μείωση 12%. Συνολικά, το Δημόσιο έχει εισπράξει 412 εκατ. ευρώ από τις αγοραπωλησίες ακινήτων και τις γονικές παροχές.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν νωρίτερα, υπάρχει η εκτίμηση ότι οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα ενισχυθούν λόγω των νέων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όπως το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» και το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω». Το πρώτο, που θα αρχίσει τον Ιανουάριο, περιλαμβάνει χαμηλότοκες στεγαστικές πιστώσεις για την αγορά πρώτης κατοικίας, με το 50% της χρηματοδότησης να είναι άτοκο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, σχεδιάζεται η αύξηση των κριτηρίων ηλικίας και εισοδήματος για τους δικαιούχους.

Στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», αυξάνεται η επιδότηση στο 60%, φθάνοντας έως τις 8.000 ευρώ, και το κόστος επισκευών και ανακαινίσεων θα οριστεί στα 13.330 ευρώ. Οι αναβαθμίσεις του προγράμματος αφορούν την αξιοποίηση 12.500 κενών κατοικιών.

Παράλληλα, με στόχο να περιοριστεί η αύξηση των τιμών και οι φόροι, θα «παγώσουν» οι αντικειμενικές αξίες έως το 2025. Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ των αντικειμενικών και των εμπορικών τιμών είναι σημαντική, γεγονός που γίνεται εμφανές από τις καταχωρίσεις στο Μητρώο Μεταβιβάσεων Αξιών.

Πηγή: kathimerini.gr