«Η ιδέα να σπουδάζω και να κολυμπώ στην Αμερική δεν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό όταν ήμουν στο Λύκειο. Τώρα είμαι εδώ, στην Αμερική, εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο Mount St. Mary’s στο Μέριλαντ με πλήρη υποτροφία» αναφέρει η Χριστίνα Λάζαρη, αθλήτρια κολύμβησης. Ακολουθώντας ένα όνειρο, η Χριστίνα βρέθηκε σε μια απαιτητική αθλητική ομάδα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. «Δεν το πίστευα όταν μου είπαν για αυτή την επιλογή» προσθέτει, περιγράφοντας τις προπονήσεις που διαρκούν περισσότερες από τέσσερις ώρες καθημερινά.
Ο αθλητισμός στις ΗΠΑ συνδυάζεται με τις πανεπιστημιακές σπουδές με τρόπο που στην Ελλάδα δεν είναι δυνατόν, λόγω της έλλειψης κατάλληλης υποδομής. «Στη χώρα μας πρέπει να επιλέξεις αν θα είσαι μαθητής ή αθλητής» σχολιάζει η Χριστίνα. Έχει ξεκινήσει σπουδές σε μάρκετινγκ και ψυχολογία, χρησιμοποιώντας την υποτροφία της που καλύπτει δίδακτρα, έξοδα διαμονής και άλλες ανάγκες.
«Εχει γίνει πολύ διαδεδομένη η πρακτική αθλητικών υποτροφιών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια» σημειώνει ο Αρης Ζαφειράτος, CEO της ΑΖ Sport Scholarships. «Αυτή η διαδικασία πρέπει να αρχίσει νωρίς, ιδανικά προς το τέλος της Α’ Λυκείου» λέει, εξηγώντας πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη για τους γονείς και τους μαθητές.
Αθλητές όπως η Εβίνα Παναγιώτου, η οποία αγωνίζεται στη Division 1 με πλήρη υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον, και ο Γιάννης Σκαρής από την Καβάλα που σπουδάζει στο Texas Christian University, έχουν βρει νέες ευκαιρίες στις ΗΠΑ. Η Εβίνα, μάλιστα, εκπαιδεύεται υπό την καθοδήγηση του θρυλικού Καρλ Λιούις.
Η διαδικασία δεν είναι εύκολη, καθώς απαιτεί στενή συνεργασία με τις αθλητικές επιτροπές των πανεπιστημίων και προσεκτική αξιολόγηση των υποψηφίων. «Ακολουθούμε μια μεθοδολογία προσαρμοσμένη σε κάθε περίπτωση», εξηγεί η Λύδια Κοντινοπούλου, μάνατζερ της Max College Sports. «Η επιλογή ενός πανεπιστημίου μπορεί να καθοριστεί από ακαδημαϊκές και αθλητικές προδιαγραφές».
Μια υποτροφία μπορεί να καλύψει όλα τα έξοδα ενός αθλητή, καθώς οι απαιτήσεις των πανεπιστημίων είναι αυστηρές και οι ευθύνες πολλές. Ο Βασίλης Μοίρας, φοιτητής στο Dartmouth, λέει ότι το μισό πανεπιστήμιο αποτελείται από αθλητές, ενισχύοντας την ιδέα ότι ο αθλητισμός και η εκπαίδευση μπορούν να συμβαδίζουν, γεγονός που προσφέρει στους αθλητές την ευκαιρία να επιδιώκουν επαγγελματική καριέρα παράλληλα με τις σπουδές τους.
Η Χριστίνα, η Εβίνα, ο Γιάννης και οι άλλοι αθλητές αποτελούν παραδείγματα του πώς οι υποτροφίες μπορούν να αλλάξουν ζωές, προσφέροντας όχι μόνο αθλητική αλλά και ακαδημαϊκή προοπτική. Πηγή: kathimerini.gr