Ρώσος Σκηνοθέτης Ντμίτρι Τσερνιακόφ και η Βράβευση της Ιφιγένειας του Γκλουκ
Στη συνέντευξη της «Κ» με τον Ρώσο σκηνοθέτη Ντμίτρι Τσερνιακόφ, μια από τις ερωτήσεις μας αφορούσε την υποψηφιότητά του για τα International Opera Awards 2024. Η υποψηφιότητα προήλθε από την παράσταση «Ιφιγένεια εν Αυλίδι και η Ιφιγένεια εν Ταύροις», τις δυο γνωστές όπερες του Γκλουκ, οι οποίες παρουσιάζονται για πρώτη φορά μαζί σε μία ενιαία παραγωγή. Η σκηνοθεσία και τα σκηνικά είναι του ίδιου, ενώ τη μουσική διεύθυνση κρατά ο Μίχαελ Χόφστετερ, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Γκλουκ.

Ο Τσερνιακόφ εξέφρασε με ειλικρίνεια την έκπληξή του όταν ενημερώθηκε για την υποψηφιότητά του, καθώς δεν την ήξερε πριν. Χάρηκε που το έμαθε, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η αναγνώριση ανταμείβει τη σκληρή και αφοσιωμένη δουλειά που έχει γίνει από την ομάδα του. Αυτή η απάντηση επιβεβαιώνει τον χαρακτήρα του: ένας καλλιτέχνης που προσφέρει πλήρως στο έργο του.

Μάλιστα, οι «Ιφιγένειες» του Γκλουκ βραβεύτηκαν ως η «καλύτερη νέα παραγωγή του 2024» το βράδυ της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου στο Μόναχο, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει πρώτος. Η παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα ανοίξει την περίοδο 2024-25, ξεκινώντας από τις 10 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ του Εξ αν Προβάνς και την Εθνική Όπερα του Παρισιού.

Στον ρόλο της Ιφιγένειας και στις δύο όπερες θα εμφανιστεί η Αμερικανίδα σοπράνο Κορίν Γουίντερς, η οποία έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές από τα διεθνή ΜΜΕ. Η υλοποίηση της παραγωγής υποστηρίζεται από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το οποίο έχει τιμηθεί με το κορυφαίο βραβείο Philanthropy για την πολύχρονη στήριξή του στη διεθνή εξωστρέφεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Πηγή: kathimerini.gr