Πολιτισμικές Συναντήσεις Ελληνων και Ιταλων στη Μεγάλη Ελλάδα
Η έκθεση «Οι αρχαίοι πολιτισμοί της Basilicata. Θησαυροί που έρχονται στο φως» εγκαινιάστηκε χθες στο Μουσείο της Ακρόπολης και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 26 Ιανουαρίου. Η επιμέλεια ανήκει στον Μάσιμο Οζάνα, γενικό διευθυντή των κρατικών μουσείων της Ιταλίας, και την Αναμαρία Μάουρο, διευθύντρια των εθνικών μουσείων της Ματέρα και της Μπαζιλικάτα. Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 350 αντικείμενα που καλύπτουν την περίοδο από τον 11ο έως τον 6ο αιώνα π.Χ., τα οποία προέρχονται κυρίως από ταφές ανδρών και γυναικών.

Ιδιαίτερη σημασία έχει μια πλήρης ταφή ενήλικης γυναίκας από τον 8ο αιώνα π.Χ., η οποία διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κοσμηματολογικές λεπτομέρειες που βρέθηκαν κοντά στα χέρια και τα πόδια της, καθώς και ένα κριόμορφο περίαπτο κοντά στο αριστερό της χέρι. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται μια γυναικεία ζώνη από χαλκό, ήλεκτρο και ελεφαντοστό, χάλκινο ανδρικό φλασκί, οκτώσχημες πόρπες και κορινθιακοί αμφορείς.

Η έκθεση ρίχνει φως στον πολιτισμό που συνάντησαν οι Έλληνες κατά την εγκατάστασή τους στη Μεγάλη Ελλάδα, καθώς και στις αλληλεπιδράσεις με τους τοπικούς πληθυσμούς, όπως οι Οινώτρες οι οποίοι ζούσαν στην περιοχή της Μπαζιλικάτα. Ο Φίλιπο Λα Ρόσα, υπουργός υπεύθυνος για την προώθηση του ιταλικού πολιτισμού, τόνισε την μοναδικότητα της έκθεσης, αναφορικά με την μετάβαση από τον μινωικό και μυκηναϊκό πολιτισμό προς τους ελληνικούς αποικισμούς.

Η έκθεση έχει παρουσιαστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Αμβούργο, η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη, και ήρθε στην Ελλάδα με την στήριξη της ιταλικής πρεσβείας, εμπλουτισμένη με νέο υλικό, συμπεριλαμβανομένων αντικειμένων από το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας.

Πηγή: kathimerini.gr