Η Ταινία Flow Κατακτά τις Χρυσές Διακρίσεις στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθηνών
Η ταινία κινουμένων σχεδίων «Flow» του Γκιντς Ζιλμπαλόντις αναδείχθηκε Βραβείο Κοινού και κέρδισε τη Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας στο 30ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας». Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Θέατρο Παλλάς, όπου προβλήθηκε επίσης η ταινία «Το Διπλανό Δωμάτιο» του Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Το «Flow» αφηγείται τις περιπέτειες μιας αξιαγάπητης μαύρης γάτας σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο γεμάτο ζώα, χωρίς διαλόγους. Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Τμήματος, που απαρτίζεται από καταξιωμένους επαγγελματίες του κινηματογράφου, βράβευσε την ταινία για την εντυπωσιακή και λεπτομερή της απεικόνιση ενός ονειρικού κόσμου.

Η Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ απονεμήθηκε στο παλαιστινιακό «Καμία Αλλη Γη» από τους Μπάζελ Αντρα, Χαμντάν Μπαλάλ, Γιουβάλ Αμπραχάμ και Ρέιτσελ Ζορ, με ειδικές μνείες να πηγαίνουν σε δύο άλλες παραγωγές. Στο τμήμα «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες», η Χρυσή Αθηνά αποδόθηκε στο «MJ» του Γιώργου Φουρτούνη.

Στον τομέα των ερμηνειών, οι τρανς ηθοποιοί Μαίρη Πετρούλιου και Νάσια Συντέτα μοιράστηκαν το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για την ταινία «Honeymoon», ενώ το αντίστοιχο ανδρικό βραβείο απονεμήθηκε στον Νίκο Γεωργάκη από την ταινία «Γκέκας».

Μετά την απονομή των βραβείων, η Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου βράβευσε το «Armand» του Χάλφνταν Ούλμαν Τόντελ, ενώ η Αλεσάντρα Λακοράζα Σαμούδιο τιμήθηκε με το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών για το «Κάθε Καλοκαίρι».

Σημαντικές διακρίσεις προσφέρθηκαν επίσης σε άλλες ταινίες, με την επιτροπή να απονέμει ειδικές μνείες και βραβεία σε διάφορες κατηγορίες.

Πηγή: kathimerini.gr