Η Σχηματοποίηση του Τραμπ: Από την Αμερικανική Οικογένεια στην Πολιτική Σκηνή
Η ταινία του Αλί Αμπάσι καταθέτει με προσοχή τα θεμέλια της προσωπικότητας του Ντόναλντ Τραμπ μέσα από μια διαδρομή που περιγράφει την αμερικανική πραγματικότητα. Ο σκηνοθέτης, με αιχμηρό βλέμμα, αναδεικνύει την οικογενειακή του ζωή, την επιρροή του πατέρα του και τους σταθμούς της καριέρας του. Στη διάρκεια της ταινίας, παρακολουθούμε τον Τραμπ, σε νεαρή ηλικία, να μεγαλώνει σε μια ευκατάστατη οικογένεια του Κουίνς στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Ο πατέρας του, Φρεντ, δεν χάνει ευκαιρία να απαξιώνει τον μεγαλύτερο γιο του, δημιουργώντας ένα κλίμα κυνισμού, ενώ ο νεαρός Τραμπ υιοθετεί τη νοοτροπία του ισχυρού και αδίστακτου Ρόι Κον, ο οποίος γίνεται και μέντοράς του.

Ο Τραμπ εξελίσσεται σε έναν φιλόδοξο άντρα, έτοιμο να κατακτήσει τον κόσμο της επιχειρηματικότητας. Από τον τομέα των ακινήτων, πρωταγωνιστεί σε ουρανοξύστες και καζίνο, δίπλα στην Ιβάνα, την οποία επιδιώκει να παντρευτεί, ενώ η συμπεριφορά του απέναντι στους γύρω του είναι χαρακτηριστικά κακοποιητική. Ο πόνος της απώλειας του αδελφού του και η αδιαφορία του για τον Ρόι Κον κατά τη διάρκεια της ασθένειάς του αποκαλύπτουν μια απόλυτη απουσία συναισθηματικής σύνδεσης. Ο Κον, πρώην μέντοράς του, χαρακτηρίζεται από σκληρότητα, αλλά ο Τραμπ ξεπερνά αυτόν τον κανόνα και τον παραπέμπει σε μια νέα διάσταση ωμότητας.

Η ταινία διερευνά, υπό το πρίσμα της μυθοπλασίας, τις ρίζες των πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών στην Αμερική, συνοδεύοντας τον θεατή στον μετασχηματισμό που έχει υποστεί η χώρα. Ο Τραμπ προβάλλει μια εικόνα επιτυχίας αλλά και ακραίας εγωπάθειας, στοιχείο που ενσωματώνει και το ντοκιμαντέρ “The art of the deal” του Τόνι Σβαρτς, που μελέτησε τη ζωή του και που εμφανίζεται στην ταινία. Ο Σβαρτς μοιράζεται τα διδάγματα που αντλεί από τον Τραμπ, εκθείασε την έλλειψη συνείδησης και τη δυνατότητα δημιουργίας της προσωπικής πραγματικότητας.

Παρόλο που υπάρχουν πολλά ντοκιμαντέρ για τον Τραμπ, η ταινία του Αμπάσι φέρνει στο προσκήνιο την αλήθεια πίσω από την εικόνα του, την ώρα που οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για νέες εκλογές. Η συνήθεια πολιτικής τοποθέτησης και το σύνθημα “Make America Great Again” αναδύονται από την ταινία με νέες απειλές και προτεινόμενες προκλήσεις.

Πηγή: kathimerini.gr