Η ελληνική οικονομική κρίση μέσα από τη ματιά ενός νέου ντοκιμαντέρ

Ενα νέο ντοκιμαντέρ που εξερευνά την ελληνική οικονομική κρίση έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους του Ηνωμένου Βασιλείου στις 25 Σεπτεμβρίου. Τίτλος του είναι «Public enemy – A Greek tragedy» και δημιουργός του η Ελίσα Μαντέν.

Στην παραγωγή συμμετείχε και το τμήμα κινηματογραφικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Εξετερ. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την Ελλάδα ως θύμα των πολιτικών λιτότητας που επιβλήθηκαν από την τρόικα και τις τιμωρητικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα από τις μαρτυρίες πολιτικών προσώπων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του 2015, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης, αναδεικνύονται οι συνέπειες της κρίσης και η ελάχιστη σημασία που δόθηκε στην ελληνική δημοκρατία από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκαλείται «ο τραγωδός του 21ου αιώνα» και επισημαίνει ότι η κρίση του χρέους άφησε σοβαρά κοινωνικά και ψυχολογικά κατάλοιπα στους Έλληνες, χωρίς να προκύψει η «κάθαρση» που συναντάμε στις αρχαίες τραγωδίες.

Επιπλέον, το ντοκιμαντέρ παρέχει μια μονομερή εικόνα της κατάστασης, καθώς οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απέσυραν τη συμμετοχή τους την τελευταία στιγμή. Συμπεριλαμβάνονται και πλάνα από τις κοινωνικές και καλλιτεχνικές διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν σε χρονικές περιόδους μεγάλης κρίσης στην Ελλάδα, ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη να ερμηνευθούν τα γεγονότα μέσα από μια ευρύτερη ιστορική προοπτική.

Πηγή: kathimerini.gr