Η αμφιλεγόμενη διαδικασία επιλογής ταινίας για τα Οσκαρ στην Ελλάδα

Φέτος, η Ελλάδα διανύει μια κωμικοτραγική φάση στην επιλογή της ταινίας που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στα βραβεία Οσκαρ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτισμού, Ιάσονα Φωτήλα, η μοναδική υποψήφια ταινία είναι η «Φόνισσα», που εγκρίθηκε από την επιτροπή επιλογής στην πρόσφατη συνεδρίαση της 10ης Σεπτεμβρίου.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Η επιτροπή που συμμετείχε στη συνεδρίαση αποτελούνταν από 6 από τα 7 μέλη, με δύο από αυτά να διορίστηκαν πρόσφατα και να παραιτούνται από την επιτροπή την επόμενη ημέρα. Αυτό εγείρει ερωτήματα για τη συμμετοχή και τη χρησιμότητα τους στη διαδικασία.

Πέρα από αυτά, η κατάσταση αυτή κρίνεται από πολλούς ως μεθοδευμένη, καθώς η διαδικασία επιλογής δεν είχε άλλες υποψηφιότητες. Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει βαρύ μερίδιο ευθύνης, αφού οι ενέργειές του δημιούργησαν αρνητική εικόνα και αναστάτωσαν την κινηματογραφική κοινότητα.

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου έχει επίσης την ευθύνη της, καθώς η στάση της οδήγησε σε έντονες αντιφατικές αντιδράσεις για την υποψηφιότητα της «Φόνισσας», με αποτέλεσμα να προκληθεί διχόνοια στον κλάδο. Μάλιστα, πολλοί υποστηρίζουν ότι η εικόνα της ελληνικής κινηματογραφίας έχει πληγεί σοβαρά.

Εν κατακλείδι, αν η Ακαδημία των Οσκαρ έπρεπε να κρίνει τη διαδικασία στην Ελλάδα, θα μπορούσε πολύ εύκολα να της δώσει… ρεπό φέτος.

Πηγή: kathimerini.gr