Ο ναός του Επικουρίου Απόλλωνος, στις αρχαίες Βάσσες της Αρκαδίας, είναι ένα εντυπωσιακό μνημείο που συνδυάζει τους τρεις αρχιτεκτονικούς ρυθμούς της αρχαιότητας. Ικανό να μαγέψει κάθε επισκέπτη, βρίσκει κανείς τοναό σε μια δυσπρόσιτη περιοχή, μακριά από τα αστικά κέντρα, και η πρόσβαση απαιτεί τουλάχιστον τρεις ώρες οδήγηση από την Αθήνα. Η ομορφιά του χώρου, με την άγρια φύση και το υψόμετρο των 1.130 μέτρων, προσφέρει μια μοναδική εμπειρία.
Από το 1987, ο ναός προστατεύεται κάτω από ένα στέγαστρο το οποίο είναι απαραίτητο για τη συντήρησή του. Ο ναός, έργο του Ικτίνο, ήταν το πρώτο ελληνικό μνημείο που εντάχθηκε στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς το 1986. Η μαρμάρινη ζωφόρος του βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, καταδεικνύοντας τη σημασία του στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Πριν από μερικά χρόνια, κατά την επίσκεψή μας για την «Κ» (19/3/2018), παρατηρήσαμε πολλές ανάγκες αποκατάστασης. Φθορές και υγρασίες είχαν αναγνωριστεί στη βάση και στους κίονες του ναού, ο οποίος είναι κατασκευασμένος κυρίως από ασβεστόλιθο και έχει υποστεί τις επιδράσεις της φύσης, όπως βροχή, χιόνι και παγετό. Αξιοσημείωτο είναι το επιστημονικό έργο που γίνεται εκεί τα τελευταία 24 χρόνια, το οποίο περιλαμβάνει μετακινήσεις ολόκληρων κιονίων για την αποκατάσταση της δομής και τη συναρμολόγηση λίθων από το δάπεδο και τα θεμέλια του ναού.
Η πρόσφατη δημοσίευση του υπουργείου Πολιτισμού απεικονίζει την απομάκρυνση ενός κίονα, δεμένου με μεταλλικό νάρθηκα, ενώ οι εργάτες παρακολουθούν με αγωνία τη διαδικασία. Αυτή η εργασία επιτρέπει την επανατοποθέτηση τριών αρχιτεκτονικών μελών στην πρόσοψη του ναού, αποκαθιστώντας τη συνέχεια του βόρειου επιστυλίου για πρώτη φορά μετά το 1812.
Πηγή: kathimerini.gr