Αναβολή στη Ρευστοποίηση του Cash Rebate για τις Οπτικοακουστικές Παραγωγές στην Ελλάδα
Χθες, 1η Οκτωβρίου, ανακοινώθηκε πως η επαναλειτουργία της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για το σύστημα cash rebate, το οποίο ενισχύει οπτικοακουστικές παραγωγές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα καθυστερήσει και θα λάβει χώρα στις αρχές του 2025. Αυτή η απόφαση ελήφθη προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις του παλαιού καθεστώτος, όπως διευκρινίζει ο διευθύνων σύμβουλος του ελληνικού κέντρου κινηματογράφου και οπτικοακουστικών μέσων, Λεωνίδας Χριστόπουλος.

Οι εκκρεμείς αιτήσεις σχετίζονται με σχέδια που έχουν υποβληθεί εδώ και μήνες και η καθυστέρηση έχει προκαλέσει ανησυχία στην κινηματογραφική κοινότητα, καθώς οι παραγωγοί έχουν υποχρεώσεις προς συνεργάτες από το εξωτερικό. Ο κ. Χριστόπουλος αναφέρει ότι ο νέος φορέας ΕΚΚΟΜΕΔ θα διασφαλίσει την κινητροδότηση των επενδύσεων που εκκρεμούν από το παλαιό καθεστώς, οι οποίες ανέρχονται στα 410 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση από το νέο καθεστώς αναμένεται να αγγίξει τα 160 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΚΚΟΜΕΔ, κατά τον τελευταίο χρόνο έχουν εγκριθεί 70 επενδυτικά σχέδια και έχουν αποπληρωθεί 46 ολοκληρωμένα σχέδια. Από το 2019 έως σήμερα, το cash rebate έχει αποπληρώσει συνολικά 211 σχέδια, με συνολικό ποσό 130 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 50 εκατ. ευρώ το τελευταίο έτος.

Για την ανάπτυξη του νέου cash rebate, ο κ. Χριστόπουλος υπογραμμίζει πως υπήρξε συνεργασία με επαγγελματίες της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, ώστε τα νέα καθεστώτα ενίσχυσης να είναι πιο προσβάσιμα και φιλικά για Έλληνες και διεθνείς παραγωγούς. Ο κύριος στόχος είναι η βιώσιμη, διαφανής και προβλέψιμη επαναλειτουργία του cash rebate τον Ιανουάριο του 2025.

Πηγή: kathimerini.gr