Τίτλος: Εσωκομματικές Εκλογές του ΠΑΣΟΚ: Ο Νέος Αρχηγός και η Στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας
Σήμερα το βράδυ θα αποκαλυφθούν οι δύο υποψήφιοι που θα παραμείνουν από τους έξι του ΠΑΣΟΚ. Ο νικητής των εσωκομματικών εκλογών θα αναδειχθεί την επόμενη Κυριακή ως «βασικός» αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς το ΠΑΣΟΚ φανερώνει μια σαφή δυναμική για τη δεύτερη θέση. Τα κυβερνητικά στελέχη παρακολουθούν τις εξελίξεις με προσδοκία, περιμένοντας τη νέα ηγεσία του παλαιού αντιπάλου της Ν.Δ. Η «Κ» έχει μιλήσει με κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι βάζουν στο τραπέζι τρία βασικά ερωτήματα για την επόμενη μέρα.

Μία από τις επικρατούσες απόψεις είναι ότι ένα «συστημικό» κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να προσφέρει μια πιο σοβαρή και ποιοτική πολιτική αντιπαράθεση σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπουργοί της κυβέρνησης έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την τοξική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως η χώρα έχει υποφέρει από αυτήν. Αντιθέτως, ένα αναμορφωμένο ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν σοβαρό αντίπαλο που θα λειτουργήσει προς όφελος και της Ν.Δ.

Όσον αφορά το ποιες προσωπικότητες θα μπορούσαν να αναλάβουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, οι απόψεις διχάζονται. Ορισμένοι βλέπουν τον Νίκο Ανδρουλάκη ως «ακίνδυνο» αντίπαλο, ενώ άλλοι προτείνουν πιο κατάλληλους υποψηφίους όπως η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Παύλος Γερουλάνος, οι οποίοι μπορούν να κερδίσουν τις εκλογές και να συγκροτήσουν μια κυβέρνηση συνεργασίας. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ανησυχία ότι η εκλογή ενός πιο κεντρώου πολιτικού μπορεί να επηρεάσει τη δεξιά πολιτική σκηνή και την εκλογική βάση της Ν.Δ.

Η Ν.Δ. είναι έτοιμη να προσαρμοστεί στις εξελίξεις που θα προκύψουν από την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ετοιμάζει σειρά νομοσχεδίων, με στόχο να φέρει «δημόσια» τον νέο πρόεδρο ενώπιον σημαντικών θεμάτων, όπως η εγκληματικότητα και η ψήφος των αποδήμων. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρατηρούν ότι η νέα πολιτική κατάσταση θα απαιτήσει από τον νέο πρόεδρο να αποδείξει την ικανότητά του ως σοβαρή αντιπολίτευση αμέσως με την εκλογή του.

Οι πρώτες απαντήσεις και οι εξελίξεις θα διαμορφωθούν απόψε το βράδυ, καθώς η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μπαίνει στο προσκήνιο. Πηγή: kathimerini.gr