Τίτλος: Έγκριση για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης και Κύπρου από το υπουργικό συμβούλιο

Σήμερα το πρωί, το υπουργικό συμβούλιο της Λευκωσίας εξέτασε τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου, δίνοντας το πράσινο φως για το σχέδιο. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η πρόοδος των διαπραγματεύσεων με τον ΑΔΜΗΕ, τον φορέα υλοποίησης του έργου, καθώς και με την ελληνική κυβέρνηση. Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης προγραμματίζει επίσκεψη στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη, όπου θα έχει σημαντική συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη θετική απόφαση για το ηλεκτρικό καλώδιο στο επίκεντρο.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα στις 6 το απόγευμα. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο αν η απόφαση περιλαμβάνει και τη συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό σχήμα του καλωδίου, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η απόφαση για αυτό το ζήτημα θα ληφθεί τον Νοέμβριο.

Η ηλεκτρική διασύνδεση προβλέπει την επέκταση του καλωδίου έως το Ισραήλ, φτάνοντας σε συνολικό μήκος 1.240 χλμ και βάθους 3 χλμ, με στόχο την ολοκλήρωσή του μέχρι το 2030.

Πηγή: kathimerini.gr