Θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και δημόσια υγεία σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του, ανακοίνωσε “δύο θετικά νέα για την οικονομία”. Το πρώτο αφορά την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των περίπου 25.000 εργαζόμενων με “μπλοκάκι” από 1/1/2025. Το δεύτερο είναι η αναθεώρηση των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat, σύμφωνα με την οποία το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε πέρυσι κατά 2,3% αντί για 2%, με αύξηση 5 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με την υγειονομική πρόληψη, ο πρωθυπουργός παρουσίασε το Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου “ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ”, το οποίο επικεντρώνεται στον καρκίνο του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας. Έχουν εκδοθεί παραπεμπτικά για 1.461.570 δικαιούχους, οι οποίοι θα παραλάβουν δωρεάν self-test από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία. Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στους κόλπους ενός πρώτου οργανωμένου προγράμματος πρόληψης στη χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε απαράδεκτες παράνομες υπερσυνταγογραφήσεις από κάποιους γιατρούς, τονίζοντας ότι τέτοιες πρακτικές θα εντοπίζονται και δεν θα γίνονται ανεκτές. Επιπλέον, ανακοίνωσε την προκήρυξη 298 θέσεων ειδικευμένων ιατρών σε νοσοκομεία και στη νέα υπηρεσία εφημερίας, βελτιώνοντας την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Στην ανάπτυξη του δημόσιου τομέα, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για καλύτερη εποπτεία της οδικής ασφάλειας, με τη ψηφιακή διασύνδεση των συναρμόδιων φορέων. Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί σε έναν πιο αποτελεσματικό έλεγχο του κύκλου ζωής των οχημάτων, μειώνοντας τις επικίνδυνες καταστάσεις στο οδικό δίκτυο.

Σημαντική είναι και η πρωτοβουλία για την προσιτή στέγη μέσω του προγράμματος ανακαινίσεων κατοικιών για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά στην Αθήνα, με τη χρηματοδότηση να προϋποθέτει την παραχώρηση αυτών προς ενοικίαση. Εξάλλου, η κυβέρνηση ολοκληρώνει επενδύσεις στη δημιουργία παραολυμπιακού κέντρου, τονίζοντας τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία.

Τέλος, η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια ενίσχυσης των συνθηκών εργασίας, ανακοινώνοντας διάλογο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, με στόχο την ενσωμάτωσή του στην κανονιστική διαδικασία, σε συνδυασμό με τις επιδράσεις του πληθωρισμού και της παραγωγικότητας.

Πηγή: kathimerini.gr