Στρατηγικές Συναντήσεις και Πολιτικές Αναταραχές στην Ευρώπη και την Τουρκία

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν στην Πράγα, με κύριο θέμα τη κατάσταση στην Ουκρανία και την ίδρυση μιας νέας διοίκησης που θα συντονίζει τη βοήθεια στη χώρα. Ο Δημήτρης Χούπης, αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας, εξέφρασε τις ελληνικές απόψεις για το θέμα, ενώ είχε και μια αναμνηστική συνάντηση με τον Βέλγο ομόλογό του Φρέντερικ Βανσίνα, με τον οποίο έχει διατηρήσει φιλία από την περίοδο που σπούδαζαν μαζί στο Κολέγιο Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Στεφάν Σεζουρνέ στην Αθήνα είχε ως στόχο τη σύγκλιση απόψεων με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη σε στρατηγικά ζητήματα. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη εφαρμογής του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, επισημαίνοντας την ανάγκη για δίκαιο καταμερισμό των βαρών και συντονισμό κατά της διακίνησης ανθρώπων.

Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης ενημέρωσε την Κομισιόν για την πρόθεση της Τουρκίας να ενταχθεί στους BRICS, αναρωτώμενος πώς συνδυάζεται αυτή η υποψηφιότητα με την τρέχουσα κατάσταση της Τουρκίας ως υποψήφιας για την Ε.Ε. και μέλους του ΝΑΤΟ. Στην ίδια συζήτηση, αναλύθηκε και η ενσωμάτωση της “Γαλάζιας Πατρίδας” στα σχολικά βιβλία του γυμνασίου στην Τουρκία, κάτι που προκαλεί ανησυχίες σχετικά με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ερντογάν εξακολουθεί να εκφράζει δυσπιστία απέναντι στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, οκτώ χρόνια μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Η απομάκρυνση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Τζελάλ Σαμί Τουφεκτσί, μετά από περιστατικό σε τελετή αποφοίτησης των ανθυπολοχαγών, υπόδειξε τη συνεχιζόμενη πολιτική αναταραχή στην Τουρκία.

Μιλώντας σε μαθητές, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε την αναγκαιότητα συνέχισης των αγώνων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και η σχολική κοινότητα, εκφράζοντας τις ευχές του για τη νέα σχολική χρονιά.

Πηγή: kathimerini.gr