Σοβαρές Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και Κοινωνικά Ζητήματα στην Ελλάδα
Η κατάσταση στον Λίβανο έχει επιδεινωθεί σημαντικά, με μεγάλες επιθέσεις από το Ιράν κατά του Ισραήλ, που η Ελλάδα καταδικάζει σφοδρά. «Στηρίζουμε τον λαό του Ισραήλ και το δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια, το οποίο έχει πληγεί από την αποτρόπαια επίθεση της Χαμάς, κρατώντας έτσι τη μνήμη των εκατοντάδων θυμάτων αυτής της επίθεσης», σημειώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην εβδομαδιαία του ανασκόπηση, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στον αυξανόμενο αριθμό των περιστατικών ανήλικης παραβατικότητας. «Το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οικογένεια ως πυρήνα ανατροφής, αλλά έχουμε υποχρέωση να παρέμβουμε για την ασφάλεια των παιδιών μας», δήλωσε. Οι πολιτικές που προτείνονται περιλαμβάνουν αυστηρότερη ποινική μεταχείριση για τις παραλείψεις γονέων, καθώς και την προώθηση προγραμμάτων όπως το «Stop Bullying», στοχεύοντας στην καταπολέμηση του εκφοβισμού στα σχολεία.

Μία από τις σημαντικές εξελίξεις στην πολιτική της κυβέρνησης αφορά το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό. Αυτό στοχεύει να αναχαιτίσει τη μείωση γεννήσεων και να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με δράσεις συνολικής αξίας 20 δισ. ευρώ έως το 2035.

Η εβδομάδα αυτή περιλάμβανε και σημαντικά νέα για τις δημόσιες συγκοινωνίες. Η Βουλή ψήφισε τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, με επενδυτικά έσοδα που θα συμβάλλουν στη μείωση του δημόσιου χρέους. Τα διόδια μειώνονται και προστατεύονται οι θέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους.

Επιπλέον, στο Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίθηκε το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο, που θα δώσει τη δυνατότητα αποταμίευσης σε καλές εποχές και αυξημένων δαπανών σε κρίσιμες περιόδους.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην στρατηγική ανάπτυξης για τον Έβρο, που περιλαμβάνει αρκετά μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη και την επανακατοίκηση. Η εκφόρτωση του πρώτου εμπορικού φορτίου LNG από την Αλεξανδρούπολη προστίθεται στις σημαντικές εξελίξεις για την περιοχή.

Πηγή: kathimerini.gr