Προβληματισμοί Μητσοτάκη για τις προτάσεις εξωτερικής ανάθεσης διαδικασιών ασύλου στην Ε.Ε.
Επιφυλακτικός σχετικά με τις προτάσεις για ανάθεση των διαδικασιών ασύλου σε τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε. εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στους Financial Times, λίγο πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου το μεταναστευτικό αναμένεται να είναι στο επίκεντρο. Παρά την αύξηση της υποστήριξης για τη δημιουργία «κόμβων επιστροφής» στην Ε.Ε. και την έγκριση της προεδρίας της Κομισιόν, ο Μητσοτάκης εξέφρασε αμφιβολίες για την εφαρμογή του «μοντέλου» της συμφωνίας Ιταλίας – Αλβανίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Θα είμαι προσεκτικός ως προς αυτό. Πρόκειται για διμερή διευθέτηση. Δεν γνωρίζω εάν μπορεί να αναπαραχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να εξεταστεί η πραγματική λειτουργία της. Αναρωτήθηκε μάλιστα για την κατεύθυνση όσων μεταφέρονται στην Αλβανία, σημειώνοντας ότι «ό,τι και να συμβεί σε αυτούς, θα επιστρέψουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην Ιταλία». Από την άλλη, υπογράμμισε την ανάγκη οι χώρες να συνεργαστούν για την επιστροφή των μεταναστών με απορριφθείσες αιτήσεις ασύλου.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη ενίσχυσης της νόμιμης μετανάστευσης στην Ε.Ε., αναγνωρίζοντας ότι η ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. «Εάν χρειάζεται να χτίσεις έναν μεγάλο φράχτη, χρειάζεσαι μεγάλη πόρτα», επεσήμανε, καλώντας την Ε.Ε. να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για αυξημένες επιστροφές. Σημείωσε επίσης ότι στα κράτη μέλη οι πληθυσμοί μειώνονται, τονίζοντας ότι πρέπει να διατηρηθεί η παραγωγικότητα.

Τέλος, αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει «σώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα», τόνισε ότι θα είναι δύσκολο να εισέλθουν κι άλλοι πρόσφυγες, επισημαίνοντας ένα «κενό» στο μεταναστευτικό πλαίσιο της Ε.Ε. και καταλήγοντας ότι κάποιες προτεινόμενες ιδέες μπορεί να είναι ενδιαφέρουσες, αλλά βρισκόμαστε σε αρχικά στάδια για την κατάθεση μιας συγκεκριμένης πρότασης.

Πηγή: kathimerini.gr