Οι Εκδόσεις Ευρασία Παρουσιάζουν τον Συλλογικό Τόμο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή
Οι Εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής, κυκλοφόρησαν τον συλλογικό τόμο «Καραμανλής: Η πολιτική ως δημιουργία». Ο τόμος αυτός θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης, Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, στις 18:30.

Πρόκειται για ένα έργο που συγκεντρώνει ποικιλόμορφες καταθέσεις σχετικά με τις πολιτικές δράσεις και την επιρροή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με σκοπό να εορταστεί η μνήμη του 25 χρόνια μετά το θάνατό του και 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, η οποία για πολλούς συνδέεται άρρηκτα με τις επιλογές που έκανε τότε. Η αξία του τόμου έγκειται στη συμμετοχή 25 διακεκριμένων μελετητών, οι οποίοι προσφέρουν παράλληλες προσεγγίσεις για τη καριέρα του Καραμανλή, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη εικόνα του πολιτικού του αποτυπώματος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι περιλαμβάνει, ως επίλογο, μια σπάνια συνέντευξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον Βάσο Βασιλείου, η οποία παρέμεινε αδημοσίευτη για πάνω από 40 χρόνια, στα αρχεία του Ιδρύματος Καραμανλή. Η συνέντευξη αυτή αποκαλύπτει σημαντικές πτυχές της αυτο-εικόνας του Καραμανλή και παρέχει πληροφορίες σχετικά με κρίσιμες περιόδους της πολιτικής ιστορίας, όπως η στάση του κατά την Απελευθέρωση και η προσφορά του πολιτικά στην επόμενη μέρα της χώρας.

Η εξωτερική πολιτική του Καραμανλή και οι ευρωπαϊκές του επιλογές αναλύονται σε βάθος στον τόμο, με έμφαση στη διπλωματική στρατηγική που ακολούθησε. Εκτός από την εστίαση στις σχέσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες, ο συλλογικός τόμος θίγει την ουσία των ιδεών που ευαγγελίστηκε ο Καραμανλής σχετικά με την αναγκαιότητα εναρμόνισης της Ελλάδας με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Η οικονομική πολιτική είναι άλλο ένα βασικό κομμάτι της ανασκόπησης του έργου του Καραμανλή στον τόμο. Οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με τις πολιτικές του, αναλύοντας περιόδους της διακυβέρνησής του και τις επιπτώσεις τους στην ελληνική κοινωνία και την οικονομία.

Η παρουσίαση αυτού του συλλογικού τόμου αναμένεται να προσφέρει στους αναγνώστες μια ολοκληρωμένη και ενημερωμένη εικόνα για την πολύπλευρη πολιτική προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, καθώς και τις επιρροές του στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Πηγή: kathimerini.gr