Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τονίζει την γεωπολιτική σημασία του Καστελλορίζου στην ελληνική και διεθνή διάσταση

«Το Καστελλόριζο αποτελεί ένα σημαντικό γεωγραφικό σημείο που συνδέεται άρρηκτα με το σύμπλεγμα της Μεγίστης. Είναι αναπόσπαστο τμήμα των Δωδεκανήσων και κεντρικό θέμα στις συζητήσεις γύρω από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και την υφαλοκρηπίδα της χώρας μας», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν για την 81η επέτειο απελευθέρωσης της Μεγίστης.

«Οποιεσδήποτε προσπάθειες να διαχωριστεί το Καστελλόριζο από τα Δωδεκάνησα, εξαιτίας της εγγύτητας με τις τουρκικές ακτές, αποτελούν αβάσιμους ισχυρισμούς» υπογράμμισε ο υπουργός. Οι θέσεις της Ελλάδας για το Καστελλόριζο «είναι ξεκάθαρες και στηρίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Ο κ. Δένδιας εξήγησε επίσης ότι «το άρθρο 121 παράγραφος 2 της Σύμβασης επιτρέπει στα νησιά να έχουν αιγιαλίτιδα ζώνη, ευθέως συνδεδεμένη ζώνη, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, άσχετα από το μέγεθός τους». «Οποιαδήποτε αντίθετη άποψη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η Ελλάδα οφείλει να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της όπως αυτά βρίσκονται εντός του Δικαίου της Θάλασσας», συμπλήρωσε.

Σε σχέση με τις συμφωνίες που υπεγράφησαν με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, ο υπουργός ανέφερε ότι αυτές ενισχύουν τα εθνικά συμφέροντα και υπογραμμίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στην περιοχή, τονίζοντας τη σημασία του σεβασμού των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε επίσης την ανάγκη να διατηρηθούν ισχυρές και σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις, επισημαίνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να δημιουργήσει «τις πιο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία του ελληνισμού», προκειμένου να προστατευτούν οι κυριαρχίες και να διασφαλιστεί η ειρήνη στην περιοχή.

«Η ελευθερία και η ανεξαρτησία μας βρίσκονται σε κίνδυνο», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι πρέπει να είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση και ενότητα. «Η ελευθερία δεν είναι δεδομένη και απαιτεί συνεχείς προσπάθειες», κατέληξε.

Ο υπουργός ήταν συνοδευόμενος από αξιωματικούς του στρατού και συμμετείχε σε σχετικές τελετές το πρωί, προσθέτοντας ότι η παρουσία του σε τέτοιες εκδηλώσεις είναι ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει η κυβέρνηση στην κυριαρχία και τα δικαιώματα του Καστελλόριζου.

Πηγή: kathimerini.gr