Νέα μέτρα για την ενίσχυση των ερασιτεχνών αλιέων και πολιτικές εξελίξεις στην κυβέρνηση
Η απόφαση του Παύλου Μαρινάκη να ανακοινώσει την κατάργηση φόρων για τους ερασιτέχνες αλιείς προέρχεται από αίτημα που διατύπωσαν οι αλιείς στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό κατά τις περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν και τυπικά η πρωτοβουλία ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, η αναγκαία κίνηση για την προώθηση του αιτήματος ήταν άμεση και απλή. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση προχωρά σε νομοθετική πρωτοβουλία ύστερα από τέτοια αιτήματα, καθώς παρόμοιες παρεμβάσεις έχουν γίνει στο παρελθόν με θετικά αποτελέσματα.

Στο μεταξύ, η αποπομπή του Μάριου Σαλμά από τη Ν.Δ. έχει ανοίξει συζητήσεις σχετικά με τον ποιοι μπορούν να τον διαδεχτούν στο ψηφοδέλτιο, με υποψηφίους όπως ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, και ο πρώην πολιτευτής Βασίλης Φεύγας να εξετάζονται.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανέλαβε τα καθήκοντα προεδρίας στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ασφαλιστικής εταιρείας Syndea, που ανήκει στον όμιλο ΣΕΚΕ. Κατά την εκλογή του, τόνισε τη μοναδική θέση της εταιρείας ως την μόνη ελληνική ασφαλιστική που συγκροτείται από συνεταιριστικές ενώσεις και αναφέρθηκε στις οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση αναμένει να ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές εκλογές σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πριν προχωρήσει σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η ρύθμιση για την επιστολική ψήφο των αποδήμων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκφράσει την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι ένα ευαίσθητο και εθνικό θέμα.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ενημέρωσης, ρώτησα κυβερνητικές πηγές σχετικά με τις δημόσιες δηλώσεις του Άδωνα Γεωργιάδη για αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Αν και η ενόχληση που προκάλεσε η συζήτηση αυτή ήταν ήπια, καταγράφηκε μια γενική αποδοχή της «προσωπικής άποψης» του υπουργού, ο οποίος φαίνεται να έχει αποκτήσει σχεδόν το ακαταλόγιστο όσον αφορά στις δηλώσεις του.

Πηγή: kathimerini.gr