Μεγάλη Συμμετοχή Πολιτών στις Εσωκομματικές Εκλογές του ΠΑΣΟΚ
Η εκλογική διαδικασία για την εκλογή του νέου προεδρείου του ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται από τις 7 το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα. Εκλογικά κέντρα λειτουργούν όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Για την εκλογή απαιτείται η συγκέντρωση του 50+1 των ψήφων. Αν κανένας υποψήφιος δεν καταφέρει να το επιτύχει, οι δύο πρώτοι θα αναμετρηθούν σε δεύτερο γύρο την επόμενη Κυριακή, στις 13 Οκτωβρίου.

Περισσότεροι από 100.000 φίλοι και μέλη του ΠΑΣΟΚ είχαν ψηφίσει έως τις 12 το μεσημέρι, με κομματικούς παράγοντες να εκτιμούν ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει τις 270.000, τον αριθμό που είχε καταγραφεί στις προηγούμενες εκλογές του 2021. Μέχρι την εν λόγω ώρα, όλοι οι υποψήφιοι για την ηγεσία καθώς και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα.

«Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών ενισχύει τη νομιμοποίηση του νέου προέδρου και δίνει δύναμη στο ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο Παύλος Γερουλάνος. Από την πλευρά του, ο νυν πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε τη σημασία της διαδικασίας, επισημαίνοντας ότι «σπάσαμε τις μυλόπετρες του δικομματισμού». Άλλοι υποψήφιοι, όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου και η Αννα Διαμαντοπούλου, ενθάρρυναν τους πολίτες να συμμετάσχουν για μια νέα δυναμική πορεία.

Η συμμετοχή των πολιτών φαίνεται να είναι ικανοποιητική, καθώς οι εκλογές διεξάγονται βάσει ενός κοινού ψηφοδελτίου με αλφαβητική σειρά για τους υποψηφίους. Οι συμμετέχοντες θα καταβάλουν το συμβολικό ποσό των 3 ευρώ, ενώ πρέπει να προσκομίσουν κάποιο δημόσιο έγγραφο για την ταυτοποίησή τους.

Η διαδικασία ψηφοφορίας περιλαμβάνει καθορισμένα βήματα για την εγγραφή των ψηφοφόρων, την έκδοση ψηφοδέλτιων και τη ρίψη ψήφων στην κάλπη, με στόχο να διασφαλιστεί η ομαλή εκλογική διαδικασία. Πηγή: kathimerini.gr