Ιστορικοί Δεσμοί Ελληνογαλλικών Σχέσεων και Πολιτική Ατμόσφαιρα στην Ελλάδα

Χθες το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής φιλοξένησε στη Φιλοθέη τον γιο του πρώην Γάλλου προέδρου, Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, Λουί. Ο λόγος της παρουσίας του ήταν η ομιλία με θέμα «Η μετάβαση στη δημοκρατία στην Ελλάδα και οι ελληνογαλλικές σχέσεις». Ο Λουί Ζισκάρ ντ’ Εστέν παρουσίασε και ένα σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο του πατέρα του: την αλληλογραφία του με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, την οποία δώρισε στο Ίδρυμα, καταδεικνύοντας τους στενούς δεσμούς που συγκρατούν τις δύο χώρες.

Μιλώντας για την πολιτική σκηνή, αξίζει να αναφέρουμε ότι έχουν ήδη κυκλοφορήσει οι πρώτες μετρήσεις μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν μια μικρή αύξηση για τη Ν.Δ., ενώ αντίστοιχη πορεία φαίνεται πως ακολουθεί και το ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταγραφεί επαρκώς, καθώς ο Νίκος Παππάς βρισκόταν στη ΔΕΘ αυτό το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, οι ενδείξεις δείχνουν πως η κάθοδος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι ο πρώην δήμαρχος Άργους, Δημήτρης Καμπόσος, υπέβαλε την παραίτησή του από τη Ν.Δ. χωρίς να αποκαλύψει που θα κατευθυνθεί. Ενώ η επιστολή του επικρίθηκε η κυβέρνηση, ωστόσο δεν ξεκαθάρισε αν και που θα συνεχίσει την πολιτική του καριέρα. Την ίδια ημέρα, η Αφροδίτη Λατινοπούλου δημοσίευσε φωτογραφία του Καμπόσου από επετειακές εκδηλώσεις στον Μελιγαλά, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να είχε ήδη προαποφασίσει την μελλοντική του πολιτική στάση πριν την παραίτησή του.

Τέλος, αναφορικά με τις παρουσίες στις δημόσιες εκδηλώσεις, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής απουσίαζαν φέτος από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Ο Σαμαράς, μάλιστα, συμμετείχε σε έκθεση ζωγραφικής στο Ναύπλιο την ημέρα εκείνη, όπου παρουσιαζόταν έργο του καθηγητή Ιωάννη Μάζη, επικεντρωμένο στις αρχετυπικές έννοιες του ευρωπαϊκού και ελληνικού πολιτισμού.

Πηγή: kathimerini.gr