Η Πολιτική Δυστοπία στον ΣΥΡΙΖΑ και ο Δρόμος του Στέφανου Κασσελάκη

Οι πρόσφατες εξελίξεις που εξελίσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ και η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να αποδεχθεί την καταψήφιση του από την εσωκομματική αντιπολίτευση έχουν αναδείξει έναν πόλεμο εξουσίας εντός του κόμματος. Παρά την αρχική του πεποίθηση ότι θα κρατούσε τη θέση του, ο Κασσελάκης βρέθηκε απρόσμενα αποδυναμωμένος. Η στάση του μετά την ήττα στην ψηφοφορία, κατά την οποία απλώς αποχώρησε, εξέφρασε την αίσθηση ότι ίσως να μην ενδιαφερόταν για τη διατήρηση της ηγετικής του θέσης, κάτι που παρατήρησαν και οι συνομιλητές του.

Στις Σπέτσες, όπου ο Κασσελάκης βρισκόταν για συζητήσεις και προβληματισμούς, κυριαρχούσε η άποψη ότι οι εξελίξεις οφείλονται κυρίως σε εσωτερικούς ανταγωνισμούς. Ο αντίκτυπος των ευρωεκλογών και οι πιέσεις που δέχθηκε από την Κεντρική Επιτροπή τον οδήγησαν στο να αναζητήσει άλλη κατεύθυνση, κάνοντας σκέψεις για τη σύσταση ενός νέου κόμματος. Ωστόσο, η αβεβαιότητα γύρω από την οικονομική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ και η προοπτική της χρηματοδότησης εμπόδισαν αυτήν την προοπτική.

Ως αποτέλεσμα της εσωτερικής αναταραχής, ο Κασσελάκης αναγκάστηκε να προχωρήσει σε συμβιβασμούς, μεταξύ των οποίων και η θυσία δύο στελεχών για να κερδίσει τη στήριξη άλλων, όπως ο Παππάς και ο Πολάκης. Παρά τις προσπάθειές του, φαίνεται ότι οι υπολογισμοί του μπορεί να αποδείχθηκαν λανθασμένοι, αν και διατηρεί στήριξη μεταξύ των απλών μελών του κόμματος.

Η κριτική που δέχθηκε για τη δημόσια δήλωση σχετικά με τις «μαύρες τρύπες» οικονομικών διαδικασιών του κόμματος ενίσχυσε τις υπάρχουσες εντάσεις. Αναφορικά με την απόφαση να κλείσει την ημερήσια «Αυγή», ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να υποστηρίξει ένα κόμμα που χρηματοδοτείται από «μαύρα ταμεία», επηρεάζοντας περαιτέρω τη δημόσια εικόνα του.

Ο συνταγματολόγος Ξενοφών Κοντιάδης και άλλοι υποστήριξαν ότι η μομφή δεν συνιστούσε έκπτωση του Κασσελάκη, ωστόσο η ερμηνεία που δόθηκε από πολλούς στο κόμμα ήταν αντίθετη. Ο Κασσελάκης, σε μία παρακολούθηση των εσωκομματικών διεργασιών, φάνηκε ότι αμφισβήτησε τη νοημοσύνη των στελεχών που υποστήριζαν τη διαδικασία της μομφής, αναδεικνύοντας τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις.

Πηγή: kathimerini.gr