Η Κινητικότητα στο ΠΑΣΟΚ και οι Πολιτικές Εξελίξεις στην Ελλάδα
Εβδομάδα έντονων ζυμώσεων διανύει το ΠΑΣΟΚ, καθώς υφίσταται έντονη κινητικότητα «από κάτω», παρά το γεγονός ότι οι υποψήφιοι που δεν προχώρησαν στον δεύτερο γύρο δεν εκφράζουν δημόσια τις προτιμήσεις τους. Ενδεικτική είναι η θέση του Κώστα Ντάλτα, δικηγόρου και πυρηνάρχη της Άννας Διαμαντοπούλου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη, θεωρώντας ότι ο δήμαρχος της Αθήνας θα είναι σε μειονεκτική θέση λόγω της απειρίας του. Ωστόσο, εξέφρασε και την ανησυχία του σχετικά με το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι η επόμενη ημέρα θα εξαρτηθεί από το αν ο νέος πρόεδρος, που πιστεύει ότι θα είναι ο Ανδρουλάκης, θα ανοίξει το κόμμα και θα ενσωματώσει όλα τα στελέχη του, αποφεύγοντας την προσκόλληση στην προσωπική του “παρέα”.

Στο μεταξύ, ο Σταύρος Καλαφάτης πρότεινε την εισαγωγή αυτόματου «κόφτη» στις ομιλίες υπουργών και βουλευτών που υπερβαίνουν το καθορισμένο χρονικό όριο. Αυτός ο μηχανισμός θα καθιστά αδύνατη τη συνέχιση της ομιλίας με κλείσιμο του μικροφώνου, κάτι που αναμένεται να επιταχύνει τις διαδικασίες στην Βουλή. Η πρόταση φαίνεται να έχει προκαλέσει θετικές αντιδράσεις στα περισσότερα κόμματα, εκτός από την εκπρόσωπο της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία εξέφρασε αρκετές ενστάσεις.

Ένα άλλο σημαντικό γεγονός είναι η προγραμματισμένη εκδήλωση του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα, που θα λάβει χώρα στις 22 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με θέμα τις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν οικονομολόγοι και πολιτικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα αναλύσουν την κρίση ακρίβειας και θα προτείνουν λύσεις για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Η εκδήλωση θα κλείσει με ομιλία του πρώην πρωθυπουργού.

Συναφώς, στο Ευρωκοινοβούλιο συνεδρίασαν οι επικεφαλής των επιτροπών που θα προχωρήσουν στις ακροάσεις των υποψηφίων επιτρόπων, με τον Απόστολο Τζιτζικώστα να προτείνεται να είναι ο πρώτος που θα εξεταστεί στις 4 Νοεμβρίου. Η τελική απόφαση, θετική ή αρνητική, θα ληφθεί από τη διάσκεψη των προεδρείων.

Πηγή: kathimerini.gr