Η Ιστορία και η Πολιτική Κληρονομιές της Νέας Δημοκρατίας Μέχρι Σήμερα
Στις 22 Απριλίου 1980, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) και την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Γνωστός ως ο ιδρυτής και κυρίαρχος αρχηγός του κόμματος, αποφάσισε να μην υποδείξει διάδοχο, αφήνοντας την επιλογή αποκλειστικά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτή η απόφαση υπηρέτησε τον στόχο της δημιουργίας “μακρόβιων κομμάτων αρχών”, αντί των προσωποκεντρικών κομμάτων του παρελθόντος.

Η ΝΔ, υπό την ηγεσία του Καραμανλή, έχει κυβερνηθεί από επτά εκλεγμένους αρχηγούς, πέντε από τους οποίους υπηρέτησαν ως πρωθυπουργοί. Οι Νεοδημοκράτες αρχηγοί παρουσίασαν σημαντικές διαφορές στην ιδεολογία και στο στυλ διακυβέρνησης. Για παράδειγμα, ο Γεώργιος Ράλλης ως μετριοπαθής συντηρητικός και ο Ευάγγελος Αβέρωφ με τις πιο παλιές δημοκρατικές αξίες έφεραν διαφορετικές προσεγγίσεις στο κόμμα. Στη συνέχεια, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επιχείρησε να προχωρήσει προς το κέντρο, εστιάζοντας στην ελεύθερη αγορά.

Η εσωκομματική διαδικασία για την εκλογή αρχηγού συχνά συνοδευόταν από καχυποψία και προσωπικές πικρίες και, παρά τις εντάσεις, η ΝΔ ποτέ δεν οδηγήθηκε σε διάσπαση. Ωστόσο, δύο φορές κάποιοι ηττημένοι υποψήφιοι δημιούργησαν νέα κόμματα, με τα αποτελέσματα αυτών των εγχειρημάτων να είναι αποτυχημένα. Η αναφορά του Αβέρωφ σχετικά με τα “πρόβατα που εγκαταλείπουν το μαντρί” αποδεικνύει τη δυσκολία επιβίωσης μικρών κομμάτων.

Οι επιτυχίες της ΝΔ μπορούν να αποδοθούν στην ικανότητα του κόμματος να παραμείνει πολυσυλλεκτικό. Ως πολυσυλλεκτικό κόμμα, η ΝΔ απευθύνεται σε διάφορα κοινωνικά στρώματα και εκφράζει ποικιλία ιδεολογικών τάσεων, διατηρώντας, ωστόσο, σταθερές πολιτικές αρχές. Τελικά, η ΝΔ απέφυγε τη διάλυση γιατί η αποχώρηση του Καραμανλή άφησε πίσω του ένα μη προσωπικό κόμμα, το οποίο βασίζεται σε βιώσιμες και ιστορικά δοκιμασμένες αξίες. Αυτές περιλαμβάνουν την πίστη στον δημοκρατικό κοινοβουλευτισμό και μια σταθερή ευρωπαϊκή πορεία.

Πηγή: kathimerini.gr