Η γέννηση της Νέας Δημοκρατίας και η πορεία της στην ελληνική πολιτική ζωή
Μετά την πτώση της χούντας, ο πολιτικός κόσμος προετοιμαζόταν για τις αλλαγές που θα ακολουθούσαν. Ο Καραμανλής, επιστρέφοντας στην πολιτική σκηνή το 1974, προχώρησε σε συζητήσεις για την ίδρυση ενός νέου κόμματος, καθώς η ΕΡΕ είχε πλέον εξαντλήσει τον κύκλο της. Αν και υπήρχαν απόψεις υπέρ ενός δημοψηφίσματος για έκτακτες εξουσίες, γνώριζε ότι η καθαρή πολιτική λύση απαιτούσε ένα νέο κόμμα.

Η ιδέα της ΝΔ δεν ήταν τυχαία. Στα μέσα Σεπτεμβρίου του 1974, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Παπακωνσταντίνου μου έστειλε το καταστατικό του κόμματος, το οποίο εκτίμησα ως άψογο και χωρίς ανάγκη τροποποιήσεων. Ο Καραμανλής ήθελε η ονομασία του κόμματος να περιλαμβάνει το “νέο”, και η έμπνευση για το όνομα ήρθε από τον Τάκη Λαμπρία, συνεργάτη του που το 1972 είχε γράψει για τη «Νέα Δημοκρατία».

Ο δημιουργός του κόμματος έκανε σαφές ότι η ιστορική αποστολή της ΕΡΕ είχε τελειώσει. Μία νέα, ευρύτερη παράταξη ήταν αναγκαία, στην οποία θα συμμετείχαν ικανοί άνθρωποι ανεξαρτήτως πολιτικών καταβολών. Αυτός ο προσανατολισμός προς την αξία των ικανοτήτων έναντι των κομματικών ταυτοτήτων έχει σημασία έως σήμερα για τη ΝΔ.

50 χρόνια μετά την ίδρυση της ΝΔ, η παρακαταθήκη του κόμματος είναι αξιοσημείωτη. Το κόμμα δεν πρέπει να κριθεί μόνο από την πολιτική του διαδρομή, αλλά και από την εδραίωση της δημοκρατίας, της ενότητας του έθνους και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή θεωρώ την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα το 1979, μια κίνηση που άλλαξε την πορεία της χώρας μας.

Σήμερα, η ΝΔ επιβεβαιώνει τη δύναμή της, παραμένοντας κυρίαρχο κόμμα στην Ελλάδα και κεντρικός παίκτης στην Ευρώπη. Έχει διατηρήσει μια ενότητα και συνέπεια, παρά την αλλαγή οχτώ αρχηγών στην πορεία της. Η διακήρυξη του 1977 εξακολουθεί να είναι φρέσκια και σύγχρονη, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για τη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Μελλοντικά, η ΝΔ πρέπει να παραμείνει ειλικρινής και να απευθύνεται στους πολίτες, παραμένοντας ένα λαϊκό κόμμα που ενδιαφέρεται για τις ανάγκες κάθε Έλληνα και Ελληνίδας, σε μια εποχή όπου οι γεωπολιτικές και τεχνολογικές αλλαγές προβάλλουν νέες προκλήσεις.

Πηγή: kathimerini.gr