Η επέτειος των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας και η μεγάλη εκδήλωση του Ιδρύματος Καραμανλής

Το Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» προγραμματίζει μία σημαντική επετειακή εκδήλωση, με αφορμή τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, και επιδιώκει να της δώσει ευρωπαϊκό και εθνικό χαρακτήρα. Στόχος είναι να αναδείξει το αποτύπωμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού οράματος και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αποφεύγοντας κομματικές ταυτότητες, αν και συμπίπτει και με την 50η επέτειο από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.

Αναφορικά με την ημερομηνία της εκδήλωσης, αυτή παραμένει υπό διαμόρφωση και είναι πιθανό να τοποθετηθεί μεταξύ 18 Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, ανάλογα με την επιβεβαίωση συμμετοχής ξένου αξιωματούχου που θα αναλάβει τον ρόλο του κεντρικού ομιλητή.

Προς το παρόν, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φαίνεται να είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για αυτόν τον ρόλο, καθώς συνδυάζει φιλοευρωπαϊκές απόψεις και προσωπική σύνδεση με την Ελλάδα, όπως έχει αποδείξει και στη διάρκεια κρίσιμων περιόδων στο παρελθόν.

Αναμένονται επίσης οι ομιλίες του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, και του νυν πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς η εκδήλωση φαίνεται να συγκεντρώνει τους επικεφαλής των δύο τελευταίων κυβερνήσεων.

Ο καθηγητής και γενικός διευθυντής του Ιδρύματος, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην οργάνωση της εκδήλωσης, αναλαμβάνοντας τις επαφές και τη διαμόρφωση των λεπτομερειών. Το «όλον της Ν.Δ.» περιλαμβάνει παλαιά και νέα στελέχη, με τον Αντώνη Σαμαρά να είναι μεταξύ των προσκεκλημένων.

Η επιθυμία του Ιδρύματος και του προεδρεύοντος, Αχιλλέα Καραμανλή, είναι η εκδήλωση να έχει υπερκομματικό και εθνικό χαρακτήρα, κάτι που θα αντικατοπτρίζεται και στους καλεσμένους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.

Πηγή: kathimerini.gr