Η ενωτική ομιλία του Κώστα Τασούλα και οι προτάσεις αλλαγής στον εκλογικό νόμο
Η πρόσφατη ομιλία του Κώστα Τασούλα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ιδρύματος Καραμανλή, με συμμετοχή πρώην πρωθυπουργών όπως οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, έλαβε θετικά σχόλια. Χαρακτηρίστηκε ενωτική και μετρημένη, εμπλουτισμένη με ιστορικές αναφορές. Πολλοί παρατηρητές είδαν στην ομιλία του στοιχεία που θύμιζαν τις ομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς πραγματοποίησε διάφορες αναφορές στους Κωνσταντίνο Καραμανλή και Ευάγγελο Αβέρωφ, καταλήγοντας με τη φράση: «Όπως λέει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είμαστε όλοι καραμανλικοί», αγγίζοντας έτσι το σύνολο του κόμματος.

Αξιοσημείωτη ήταν και η αποστροφή του Τασούλα, κατά την οποία αναφέρθηκε σε «ψευτοπατριώτες στα λόγια» χωρίς να υποδείξει κάποιον συγκεκριμένα, αφήνοντας ανοιχτές ερμηνείες για το ποιοι εννοούσε.

Σε μια διαφορετική εξέλιξη, ο Άδωνις Γεωργιάδης έθεσε το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, εκφράζοντας την αντίθεσή του σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Υποστήριξε την άποψη ότι η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί αποτελεσματικά μέσω συμμαχιών πολλών κομμάτων, γεγονός που ανέδειξε τις διίσταντες απόψεις που υπάρχουν στην κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να περιορίσει τη συζήτηση, κάνοντας λόγο για προσωπική άποψη του Γεωργιάδη. Όμως, η πίεση του χρόνου σχετικά με τις αλλαγές του εκλογικού νόμου παραμένει, καθώς ο όρος για τυχόν μεταρρυθμίσεις είναι η άνοιξη.

Τέλος, η πολιτική κουλτούρα της κυβέρνησης φαίνεται να δοκιμάζεται και από την απουσία συνεννόησης στις εκλογικές περιφέρειες, όπου πρόσφατα παρατηρήθηκε στελέχος της κυβέρνησης να επισκέπτεται περιοχή χωρίς προγενέστερη ενημέρωση των τοπικών βουλευτών. Αυτό το φαινόμενο έχει εγείρει γκρίνια, που μόλις έγινε γνωστό, έφτασε γρήγορα στην ηγεσία.

Πηγή: kathimerini.gr