Η Ελλάδα Αναδεικνύει τη Γεωπολιτική Σημασία της μέσω Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του για την επιλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα στο χαρτοφυλάκιο των Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή η εκλογή αναδεικνύει τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και τη στρατηγική της θέση ως χώρα-πύλη για το εμπόριο και την ενέργεια.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι η συμπερίληψη του Τουρισμού στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τη χώρα, γεγονός που αποδεικνύει την ικανότητά μας να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την αξία του τουρισμού στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά με προτάσεις και πρωτοβουλίες.

Το χαρτοφυλάκιο επισημαίνει επίσης τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας ως χώρα-γέφυρα προς τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ενισχύει τη θέση της χώρας στις διαδρομές εμπορίου και ενέργειας από και προς την Ευρώπη.

Κρίσιμη είναι και η διασύνδεση προς την Κεντρική Ευρώπη, τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς η πατρίδα μας αναβαθμίζει τη θέση της στη διασυνδεσιμότητα και τις μεταφορές, ειδικά προς τις Βαλκανικές χώρες που χρειάζονται βελτίωση υποδομών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το χαρτοφυλάκιο διαχειρίζεται σημαντικά έργα και κοινοτικούς πόρους, όπως το Connecting Europe Facility (CEF), το οποίο χρηματοδοτεί στρατηγικές επενδύσεις στα δίκτυα μεταφορών, ενέργειας και ψηφιακών υποδομών. Κατά την περίοδο 2021-2027, διαχειρίζεται πόρους ύψους 26 δισ. ευρώ μόνο για τον τομέα των μεταφορών.

Φυσικά, η κινητικότητα και η συνδεσιμότητα περιλαμβάνουν και τον ναυτιλιακό τομέα, που είναι κομβικής σημασίας για την Ελλάδα, δεδομένου ότι η χώρα μας αποτελεί παγκόσμια δύναμη στη ναυτιλία.

Πηγή: kathimerini.gr