Εξελίξεις και παρασκήνιο στο ΠΑΣΟΚ: Ο αγώνας για την ηγεσία και οι συμμαχίες της επόμενης μέρας
Οι συζητήσεις για τις επόμενες κινήσεις μετά την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη. Αν εκλεγεί ο Χάρης Δούκας, είναι πιθανό να δούμε ροές στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι η κατάσταση στη συγκεκριμένη παράταξη είναι ασταθής. Αντίθετα, εάν προεδρεύσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, οι ροές θα είναι διαφορετικού τύπου, καθώς στελέχη της Νέας Αριστεράς φαίνεται πως βλέπουν θετικά την εκλογή του.

Σήμερα είναι ημέρα εκλογών για το ΠΑΣΟΚ και οι προσδοκίες για το μέλλον είναι πολλές, με την εβδομάδα που πέρασε να έχει κρύψει πολύ παρασκήνιο. Υπόγειες διαβουλεύσεις ανάμεσα στους υποψηφίους αρχηγούς έχουν δημιουργήσει κλίμα έντονης κινητικότητας. Υποσχέσεις και συζητήσεις για το επόμενο ψηφοδέλτιο Επικρατείας έχουν γίνει προκειμένου να εδραιωθούν συνεργασίες, κάποιες εκ των οποίων προχώρησαν.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου, με το ποσοστό της να είναι λίγο πάνω από 2%, επέλεξε να μην κάνει δημόσιες δηλώσεις, όντας εκτός παιχνιδιού. Ο Μιχάλης Κατρίνης, εν τω μεταξύ, διατήρησε ουδετερότητα κατά την προεκλογική διαδικασία, μη απαντώντας ακόμη και σε τηλέφωνα άλλων υποψηφίων. Παρά την καλή του παρουσία στην Ηλεία με ποσοστό 75%, στη Δυτική Ελλάδα κατέγραψε μόλις 26% και γενικά το ποσοστό του κυμαίνεται στο 3% στην υπόλοιπη χώρα.

Από την άλλη, ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής, έχει καταφέρει να κινηθεί αποτελεσματικά στα παρασκήνια, επικοινωνώντας με τοπικά στελέχη και επιδεικνύοντας δυναμική παρουσία. Η ενεργητικότητα του Δουδωνή σχολιάστηκε θετικά από τους συντρόφους του.

Αλλαγές στην κυβέρνηση αναμένονται, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παρατηρήσει πολλά λάθη στην πολιτική δράση υπουργών όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Βασίλης Κικίλιας. Παρ’ όλα αυτά, οι καίριες αλλαγές ενδέχεται να πραγματοποιηθούν από Χριστούγεννα και μετά, σε μια προσέγγιση «διορθωτικών κινήσεων».

Μια ενδιαφέρουσα φιλία μεταξύ του Γιώργου Μυλωνάκη και της υπουργού Εργασίας, Νίκης Κεραμέως, καταδεικνύει πώς οι συγγενικοί δεσμοί σε πολιτικό επίπεδο μπορούν να αναπτύσσονται. Ο Μυλωνάκης, έχοντας υποστηρίξει την Κεραμέως, τηνίζουν ένα σπάνιο φαινόμενο σχέσεων στην πολιτική.

Στο μεταξύ, ένα περιστατικό που αναδεικνύει τη διαχρονική διασύνδεση της πολιτικής με τα ρουσφέτια ήρθε στην επιφάνεια μέσω μιας αλληλογραφίας. Σύμβουλος πρώην υπουργού επεδίωξε να παρέμβει στην εξέταση φοιτητή, επικαλούμενος την προσωπική του σχέση με τον πρώην υπουργό.

Πηγή: kathimerini.gr