Επιχειρησιακή Κίνηση και Πολιτικές Εξελίξεις στην Ελλάδα

Μετά από πολλές συζητήσεις σχετικά με την αξιολόγηση του κινδύνου, αποφασίστηκε τελικά να ρυμουλκηθεί το δεξαμενόπλοιο «MT Sounion», το οποίο παραμένει σταθερά στο ίδιο σημείο της Ερυθράς Θάλασσας εδώ και τρεις εβδομάδες. Η επιχείρηση αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα. Σε απόσταση μεγαλύτερη των 10 ναυτικών μιλίων από το πλοίο βρίσκονται πολεμικά πλοία της επιχείρησης της Ε.Ε. «Aspides», ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται η φρεγάτα «Ψαρά» του Πολεμικού Ναυτικού, το ιταλικό αντιτορπιλικό «Andrea Doria» και η γαλλική φρεγάτα «Chevalier Paul». Επιπλέον, κοντά στο πλοίο λειτουργούν συνολικά έξι ρυμουλκά, τα οποία έχουν αναλάβει να το μεταφέρουν σε ασφαλές λιμάνι.

Η στήλη προηγουμένως ανέφερε την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Καστελλόριζο, με αφορμή τα 81 χρόνια από την απελευθέρωσή του. Ο Δένδιας δεν περιορίστηκε σε μια εθιμοτυπική δήλωση, αλλά επισήμανε τη «σημαντική γεωπολιτική αξία του συμπλέγματος της Μεγίστης». Περιέγραψε το Καστελλόριζο ως «κρίσιμο σημείο» για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε προσπάθεια απομόνωσής του, εκτός διεθνών παραμέτρων, είναι άτοπη και αυταπόδεικτα λανθασμένη.

Τα ναυπηγεία του Λοριάν στη Γαλλία θα υποδεχτούν τον «Νέαρχο», τη δεύτερη φρεγάτα της κλάσης «Κίμων» (FDI HN), η οποία θα καθελκυστεί στις 19 Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα προχωρά ανεμπόδιστα και εντός του επόμενου έτους αναμένονται οι παραδόσεις των δύο πρώτων πλοίων στο Πολεμικό Ναυτικό. Η επόμενη εβδομάδα θα έχει επίσης γαλλικό «άρωμα», καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Στεφάν Σεζουρνέ, θα επισκεφθεί την Αθήνα για διευρυμένες συνομιλίες με τον ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη. Οι συνομιλίες θα εστιάσουν και στο μεταναστευτικό, σε ένα κλίμα που δεν προκάλεσε αντιδράσεις στη Γερμανία σχετικά με τους ελέγχους στα σύνορα.

Η Νέα Αριστερά, εν μέσω των πρόσφατων εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται σε κατάσταση επανεξέτασης και αναγνώρισης του ρόλου της. Με την απομάκρυνση του Στέφανου Κασσελάκη, πολλές φωνές αναρωτιούνται αν και πότε θα υπάρξει συνεργασία ανάμεσα σε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ανέλυσε πρόσφατα τους βασικούς προγραμματικούς άξονες του κόμματός του, εστιάζοντας στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ανέφερε ότι «μία από τις σημαντικές αιτίες της μεταπολίτευσης ήταν και το Κίνημα του Ναυτικού». Στην εκδήλωση που έλαβε χώρα για τον συλλογικό τόμο του Ιδρύματος της Βουλής με τίτλο: «1973. Το Κίνημα του Ναυτικού: 50 χρόνια μετά», τόνισε τη σημασία της ιστορικής αλήθειας και τον καθοριστικό ρόλο του Κινήματος στην αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Πηγή: kathimerini.gr