Η απαραίτητη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας στον τομέα της μετανάστευσης υπογραμμίζεται από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του δίκαιου καταμερισμού των βαρών στο μεταναστευτικό, σύμφωνα με το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Οι δηλώσεις του έγιναν κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Γάλλο ομόλογό του Στεφάν Σεζουρνέ στην Αθήνα.
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο Γεραπετρίτης σημείωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί η εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, με στόχο τον συντονισμό δράσεων για την καταπολέμηση των διακινητών. «Πρέπει να προτεραιοποιήσουμε τις δράσεις μας που αφορούν την εφαρμογή του Συμφώνου και να έχουμε μια κοινή πορεία προς την ενσωμάτωσή του», ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός τόνισε τη σημασία της γαλλο-ελληνικής συνεργασίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για εφαρμογή του ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση. «Είναι μεγάλο διακύβευμα για την Ευρώπη να δείξει ότι τα ψηφισμένα κείμενα είναι εφαρμόσιμα το συντομότερο δυνατό», ανέφερε.
Οι δύο υπουργοί επισημαίνουν την κοινή πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι χώρες τους ως πρώτης υποδοχής μεταναστών, ενώ ο Γεραπετρίτης ευχαρίστησε τη Γαλλία για την υποστήριξή της στη χώρα μας, ιδιαίτερα κατά την αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών στην Αττική το καλοκαίρι.
Επιπλέον, στη συνάντηση συζητήθηκαν γεωπολιτικά ζητήματα και καταστάσεις κρίσεων σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και η Ουκρανία, όπου οι δύο υπουργοί εξέφρασαν κοινές απόψεις για την ανάγκη άμεσης εκεχειρίας και τη διατήρηση της διεθνούς τάξης. «Η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής απέναντι στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Γεραπετρίτης.
Ο Γαλλός υπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συμβολή της στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και δήλωσε ότι η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών ενισχύεται στέλνοντας στρατιωτικά αεροσκάφη και άλλες υποστηρικτικές δυνάμεις. «Αποτελεί ένδειξη της αμοιβαίας αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης που έχουμε σε όλους τους τομείς», είπε.
Η συζήτηση κατέληξε με τον Γεραπετρίτη να εκφράζει την ικανοποίησή του για τη στήριξη της Γαλλίας στην υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ως ένδειξη της διαρκούς συνεργασίας και της σημαντικότητας αυτής στην προσπάθεια υπεράσπισης μιας διεθνούς τάξης βάσει κανόνων.
Πηγή: kathimerini.gr