Διακυβεύσεις και Εξελίξεις στην Υδροδότηση του Βορείου Έβρου και τις Πολιτικές Σχέσεις Ελλάδας Βουλγαρίας

Ο μήνας Σεπτέμβριος πλησιάζει στο τέλος του και οι ανησυχίες σχετικά με τα ύδατα του ποταμού Αρδα στον βόρειο Έβρο επανέρχονται. Η συμφωνία του 1964 μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για την απελευθέρωση των υδάτων που προορίζονται για την άρδευση των καλλιεργειών των αγροτών του βορείου Έβρου έληξε τον Ιούνιο. Παρά τις εκλογές του Ιουνίου, δόθηκε χωρίς επίσημη ανακοίνωση μια παράταση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, οι πολιτικές εξελίξεις στη Βουλγαρία έχουν οδηγήσει σε έναν νέο πολιτικό αδιέξοδο, με νέες εκλογές προγραμματισμένες για τις 27 Οκτωβρίου. Μέχρι τότε, θα πρέπει να βρεθεί μια προσωρινή λύση, ώστε η Σόφια να μπορέσει να διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία με την Αθήνα σχετικά με την υδροδότηση των αγροτών του βορείου Έβρου, καθώς και άλλα εκκρεμή θέματα μεταξύ των δύο χωρών.

Οι οργανώσεις στην Θράκη που αυτοαποκαλούνται «τουρκικές», όπως η «Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης», είναι ιδιαίτερα ενεργές στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή η ομοσπονδία είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και έχει δημοσιοποιήσει καταγγελίες σχετικά με την κατάσταση των πολιτικών εκπροσώπων της τουρκικής κοινότητας στη Θράκη, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι στόχος επιθέσεων από τον τοπικό Τύπο. Αυτές οι επιθέσεις αφορούν και το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας, Ελευθερίας και Φιλίας (ΚΙΕΦ). Οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας καλούν την Ελλάδα να πάρει μέτρα κατά της ρητορικής μίσους και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο Καστελλόριζο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας πρόκειται να παραστεί σε εκδήλωση για την 81η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού. Η επίσκεψη του κ. Δένδια στο Καστελλόριζο είναι συμβολική και μάλιστα προβλέπεται να έχει καθορισμένο πρόγραμμα, καθώς θα εκπροσωπήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Το Καστελλόριζο απελευθερώθηκε το 1943 και ενσωματώθηκε στην Ελλάδα το 1948, γεγονός που ανθεί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Παράλληλα, αναμένονται εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, αναφέρθηκε στις υποψηφιότητες για την προεδρία. Στις δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη σχετικά με την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα, ανέφερε ότι οι αποφάσεις θα κριθούν από την κοινότητα του ΠΑΣΟΚ. Η ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων επισημοποίησε την έναρξη της διαδικασίας εκλογής αρχηγού του κόμματος για τις αρχές Οκτωβρίου.

Τέλος, την ερχόμενη Τετάρτη θα διεξαχθεί εκδήλωση μνήμης και φόρου τιμής για τα θύματα της πτήσης του κυβερνητικού αεροσκάφους τύπου «Φάλκον», που κατέληξε σε τραγωδία πριν από 25 χρόνια. Στην εκδήλωση, που θα λάβει χώρα στο μέγαρο της ΕΣΗΕΑ, αναμένεται να μιλήσουν αρκετοί σημαντικοί ομιλητές, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και του προεδρεύοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: kathimerini.gr