Δεύτερη Καταδίωξη Δουλεμπορικού Σκάφους από το Λιμενικό κοντά στις Τουρκικές Ακτές
Δύο περιστατικά καταδίωξης δουλεμπορικών σκαφών από ταχύπλοα του Λιμενικού, τα οποία συνέβησαν κοντά στις τουρκικές ακτές, ήρθαν στο φως από τα τουρκικά ΜΜΕ. Το πρώτο συνέβη στις 13 Σεπτεμβρίου 2024, όταν σκάφος τύπου Rafnar του Λιμενικού εντόπισε και καταδίωξε δουλεμπορικό ταχύπλοο στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Σύμης, φτάνοντας μέχρι την περιοχή της Ντάτσα στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Στη συνέχεια, την περασμένη Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, καταγράφηκε ένα δεύτερο συμβάν. Αυτή τη φορά, σκάφος του Λιμενικού καταδίωξε ένα άλλο δουλεμπορικό σκάφος που είχε προηγουμένως αποβιβάσει μετανάστες σε ακτή της Κω. Το σκάφος της ακτοφυλακής πλησίασε πολύ κοντά στις ακτές της Αλικαρνασσού, με το περιστατικό να καταγράφεται από ιδιώτες και να δημοσιοποιείται από αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε διάβημα προς το ελληνικό ΥΠΕΞ, αναφέροντας και τα δύο περιστατικά. Χθες το βράδυ, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη για να εκφράσει την ενόχλησή του σχετικά με την παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Επιπλέον, έχουν γίνει συστάσεις από την ηγεσία του Λιμενικού προς τα Λιμεναρχεία Κω και Σύμης, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Πηγή: kathimerini.gr