Αποκλεισμός Κασσελάκη από τις εκλογές προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ και η αντίκτυπη ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής
Δημοσιεύθηκε το πλήρες κείμενο της απόφασης που ελήφθη από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια επεισοδιακής συνεδρίασης. Στη συνεδρίαση αυτή ανακοινώθηκε ο αποκλεισμός του Στέφανου Κασσελάκη από τη διαδικασία εκλογής νέου προεδρεύοντος του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι αυτή η απόφαση ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία καιυτόδηλώθηκε ότι το όργανο είχε απαρτία, παρά τις καταγγελίες του κ. Κασσελάκη, που υποστήριξε πως η μειοψηφία απέκλεισε έναν εκλεγμένο πρόεδρο.

Αντιδρώντας στις κατηγορίες περί «σταλινικών ανακοινώσεων» του κ. Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ αντέτεινε πως η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι «άμεσα εφαρμοστέα και αμετάκλητη». Ενώ η πλευρά του Κασσελάκη κατηγόρησε το κόμμα ότι αποπειράθηκε να αλλοιώσει την απόφαση, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την αποφασιστικότητα του για ενότητα και προοδευτική κατεύθυνση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επεσήμανε ότι οξύνονται όλα αυτά καθώς προετοιμάζονται για το συνέδριο του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2024, στο οποίο θα εκλεγεί και ο νέος πρόεδρος. Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη για συλλογικότητα και πολιτική συζήτηση εντός του κόμματος, μακριά από εσωτερικές αντιπαραθέσεις.

Στο κείμενο της απόφασης, αναφέρεται ότι οι προτεραιότητες του κόμματος θα πρέπει να είναι η προοδευτική αντεπίθεση κατά των κυβερνητικών πολιτικών, η ενδυνάμωση των σχέσεων με την κοινωνία και η αντίσταση στην αποδυνάμωση της Αριστεράς. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζεται ότι είναι σημαντική η συμμετοχή όλων των μελών και φίλων, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ενισχυθεί και να προχωρήσει μπροστά.

Η κατάσταση γύρω από την εκλογή του νέου προεδρεύοντος δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε εσωστρέφεια, αλλά αντιθέτως να προάγει δράσεις για τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα. Καταδικάζουν τη διαρροή προσωπικών στοιχείων του κ. Κασσελάκη, προχωρώντας σε δηλώσεις ότι τέτοιες ενέργειες δεν συνεισφέρουν στην ενότητα του κόμματος και βασίζονται σε τακτικές που δεν αρμόζουν στην πολιτική.

Η αντίθεση στις κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον του κόμματος για διαπλοκή και χούντα καταδικάζεται αυστηρά από την Κεντρική Επιτροπή και υπογραμμίζεται η ανάγκη σεβασμού των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων. Οι συμπεριφορές που ενδεχομένως μειώνουν την αξιοπιστία του κόμματος δεν είναι αποδεκτές και οι αντιφάσεις που προκύπτουν θα πρέπει να επιλυθούν με διάλογο και πολιτική κουλτούρα.

Πηγή: kathimerini.gr