Απάτη μέσω ΑΜΚΑ και παράνομες συνταγογραφήσεις αποκαλύπτουν οργανωμένο κύκλωμα
Η εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων γίνεται ολοένα και πιο ανησυχητική, όπως μαρτυρούν περιστατικά που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας. Πρόσφατη περίπτωση αφορά μια γυναίκα που ανακάλυψε ότι ο ΑΜΚΑ της και οι σχετικές πληροφορίες τριών μελών της οικογένειάς της είχαν χρησιμοποιηθεί για παράνομη συνταγογράφηση φαρμάκων. Η ανακάλυψη έγινε στις 20 Δεκεμβρίου 2021, τη στιγμή που οι δράστες είχαν προηγουμένως κλέψει το κινητό τηλέφωνο ενός συγγενούς της, στο οποίο ήταν αποθηκευμένα τα στοιχεία.

Οι ψευδείς συνταγογραφήσεις εντοπίστηκαν και τα θύματα προχώρησαν σε καταγγελία στην Οικονομική Αστυνομία. Αν και η συγκεκριμένη απάτη μπορεί να φαίνεται μικρή μπροστά στο μέγεθος ενός πρόσφατα εξαρθρωμένου κυκλώματος, αποδεικνύει ότι τέτοιες πρακτικές δεν είναι σπάνιες. Δύο άτομα συνελήφθησαν στην υπόθεση του 2021, οι οποίοι είχαν πλούσιο ποινικό παρελθόν σε ναρκωτικά και κλοπές. Οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν προσωπικές πληροφορίες από τα κινητά των θυμάτων, προτού παραπλανήσουν γιατρούς υποδυόμενοι άλλους ανθρώπους.

Ακόμη πιο ανησυχητική ήταν η καταγραφή ιατρικών συνταγών: οι δύο άνδρες εκμεταλλεύτηκαν τον ανθρώπινο παράγοντα, καθώς παρίστασαν τον εργαζόμενο σε κέντρο αναπηρίας και ζητούσαν συνταγές για άτομα με αναπηρία. Η δράση τους είχε αποτέλεσμα την έκδοση τουλάχιστον 74 ιατρικών συνταγών για 5.520 ναρκωτικά δισκία, τα οποία προσπαθούσαν να πουλήσουν σε χρήστες ουσιών. Δεν δίστασαν, μάλιστα, να απειλήσουν γιατρούς όταν εκείνοι δεν συνεργάζονταν.

Αντίθετα, η έρευνα της αστυνομίας αποκάλυψε ότι δεν υπήρξε παράνομη συνεργασία γιατρών στην συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, το 2024 συνελήφθη μία γυναικολόγος που εκμεταλλευόταν το σύστημα του ΕΟΠΥΥ καταχωρίζοντας ψεύτικες επισκέψεις, κάτι που της απέφερε σημαντικό χρηματικό κέρδος. Η αντίστοιχη ζημιά προς τον ασφαλιστικό φορέα ανήλθε σε 23.480 ευρώ.

Αίτια για την παράνομη δράση στον τομέα της υγείας παρατηρήθηκαν και στο παρελθόν. Δεκαετίες πριν, το Υπουργείο Υγείας είχε αντιμετωπίσει αντίστοιχα προβλήματα. Το 2012 είχε καταγραφεί περίπτωση γιατρού που συνταγογράφησε 4.375 συνταγές σε έναν μόνο μήνα, με άλλους συναδέλφους του να προβαίνουν σε παρόμοιες καταχρήσεις. Ακόμη και σήμερα, η χρήση του ΑΜΚΑ φαίνεται ότι παραμένει σε κίνδυνο, καθώς οι απατεώνες συνεχίζουν να αναζητούν ευκαιρίες για να εκμεταλλευτούν το σύστημα.

Πηγή: kathimerini.gr