Αντιμετώπιση των Στρεβλώσεων στην Ευρωπαϊκή Αγορά Ενέργειας με Πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Επιβεβαίωση έλαβε η Κομισιόν σχετικά με την επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία ζητά μέτρα για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Οι μεγάλος αποκλίσεις στην χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των υπολοίπων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτέλεσαν το επίκεντρο της επιστολής που στάλθηκε το καλοκαίρι.

«Προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε μια ανάλυση της επιστολής, που μόλις λάβαμε και των θεμάτων πολιτικής που περιλαμβάνει», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εξεταστεί η επιστολή για να διαπιστωθεί το περιεχόμενό της. Υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει απάντηση σε εύθετο χρόνο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα ρωσικά πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι αυτά είναι γεγονός που επηρεάζει τις τιμές μεταξύ των Βαλκανικών και κεντροευρωπαϊκών χωρών. Η Κομισιόν παρακολουθεί στενά την κατάσταση, διασφαλίζοντας την επικοινωνία με τα κράτη μέλη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

«Γνωρίζετε ότι έχουμε λάβει έκτακτα μέτρα και διαρθρωτικά, τα τελευταία δύο χρόνια, για να επανακτήσουμε τον έλεγχο των αγορών ενέργειας. Για εμάς, σήμερα οι αγορές είναι πιο σταθερές από ό,τι στην κορύφωση της ενεργειακής κρίσης το 2022», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν είναι ενήμερη για την ανάγκη να γίνουν περισσότερα.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε ότι η πρόεδρος της Κομισιόν έχει ήδη τονίσει τη σημασία της αντιμετώπισης των υψηλών τιμών ενέργειας, και το ζήτημα αυτό αναδεικνύεται τόσο στην έκθεση Ντράγκι όσο και στην έκθεση για την κατάσταση της ενεργειακής ένωσης, που δημοσιεύθηκε αυτή τη εβδομάδα. «Επομένως, πραγματικά είναι κάτι που μας απασχολεί αρκετά», τόνισε ο εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας ότι θα προγραμματιστούν άλλες ενέργειες τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: kathimerini.gr