Αναλύοντας τις Απόψεις των Πολιτών για την Κυβερνητική Πολιτική και τις Εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ
Δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha καταγράφει τις απόψεις των πολιτών σχετικά με την κυβερνητική πολιτική και τις εξελίξεις στα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 25%, ακολουθούμενη από το ΠΑΣΟΚ με 15,3%, την Ελληνική Λύση με 9,3%, το ΚΚΕ με 8,6%, τον ΣΥΡΙΖΑ με 6,5%, τη Φωνή Λογικής με 4,1%, τη Νίκη με 3,9% και την Πλεύση Ελευθερίας με 3,3%.

Σε ερώτηση σχετικά με ποιο κόμμα της αντιπολίτευσης μπορεί να προσφέρει αξιόπιστη εναλλακτική προοπτική διακυβέρνησης, το 49% απαντά “κανένα”, ενώ το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 21% και η Ελληνική Λύση 6%. KKE και ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν από 5%.

Αξιολογώντας την απόδοση της κυβέρνησης, το 53% δηλώνει «καθόλου ευχαριστημένο», το 27% «λίγο ευχαριστημένο» και το 19% «πολύ/αρκετά». Σχετικά με την προοπτική των επόμενων μηνών, το 44% εκτιμά πως τα πράγματα θα πάνε «χειρότερα», ένα άλλο 44% ότι θα παραμείνουν «τα ίδια» και μόνο το 9% πιστεύει σε βελτίωση.

Αναφορικά με τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, το 58% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι «δεν άλλαξε κάτι» από τις διαδικασίες εκλογής προεδρίας, ενώ μόλις το 25% θεωρεί ότι το κόμμα βγαίνει α strengthened από τις εκλογές. Το 16% θεωρεί τη συνολική εικόνα του ΠΑΣΟΚ καλύτερη, το 25% την ίδια, το 33% τη θεωρεί κακή και το 7% χειρότερη.

Η εικόνα του Νίκου Ανδρουλάκη μετά τις εκλογές παρουσιαζεται επίσης με ανάμεικτες γνώμες: το 17% τη θεωρεί «καλύτερη», το 25% «το ίδιο καλή», το 33% «το ίδιο κακή» και το 7% «χειρότερη».

Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από τις εσωκομματικές εκλογές, το 41% εκφράζει συμφωνία και το 44% διαφωνία. Από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν το 2023, 37% συμφωνούν με την απόφαση, ενώ 59% διαφωνούν. Όσον αφορά το αν η υποψηφιότητα Κασσελάκη θα οδηγούσε σε επανεκλογή του, το 35% των συμμετεχόντων απαντά θετικά, ενώ το 32% αρνητικά. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 57% βλέπει τη υποψηφιότητα θετικά και το 23% αρνητικά.

Πηγή: kathimerini.gr