Αυστηρές προειδοποιήσεις και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Οι Θάνος Πλεύρης και Δημήτρης Μαρκόπουλος απευθύνουν κοινή ερώτηση στους Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Σοφία Ζαχαράκη και Νίκη Κεραμέως, ζητώντας τη λήψη μέτρων κατά της εγκληματικότητας που συνδέεται με την κοινότητα των Ρομά. Μια πρόσφατη έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. υποδεικνύει ότι το 84% των διαρρήξεων προέρχεται από αυτή την κοινωνική ομάδα. Το θέμα έχει προσελκύσει την προσοχή του Μαξίμου, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκε κλειστή σύσκεψη στο μέγαρο, με τη συμμετοχή των Χρυσοχοΐδη και Γιώργου Φλωρίδη, όπου συζητήθηκε η σκληρή αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, η οποία έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά μήνας με έντονη πολιτική δραστηριότητα. Ρώτησα μια αρμόδια πηγή τι απασχολεί τον Μητσοτάκη αυτή την περίοδο, και η απάντηση ήρθε με διπλωματικό τόνο: «Τον πρόεδρο τον ενοχλούν τα στελέχη που δείχνουν αργά αντανακλαστικά έναντι της κοινωνίας». Αυτή η δήλωση υποδηλώνει την αυστηρή και συνεχιζόμενη αξιολόγηση των στελεχών, κυρίως αναφορικά με τη συμπεριφορά και τα αντίκτυπα που έχουν στις κοινωνικές συνθήκες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά τις ενδείξεις για πιθανές αλλαγές στην κυβέρνηση, οι πηγές αναφέρουν ότι ο Μητσοτάκης είναι επιθετικός στις διαδικασίες ανασχηματισμού, επιλέγοντας να αποφεύγει συχνές αλλαγές. Δεδομένου ότι η πολιτική κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την κατάσταση στο πολιτικό τοπίο μέχρι τα Χριστούγεννα, όταν αναμένονται σημαντικές εξελίξεις και από τους δύο μεγάλους κομματικούς σχηματισμούς.

Στην άλλη πλευρά του πολιτικού σκηνικού, η Πλεύση Ελευθερίας έχει καταφέρει να διατηρηθεί κοντά στο 4%, με την πρόεδρό της, Ζωής Κωνσταντοπούλου, να αυξάνονται στη δημοτικότητα. Ωστόσο, η πιθανή εκλογή του Πολάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί αγωνία, καθώς μπορεί να αποτελέσει απειλή για την Πλεύση Ελευθερίας, απορροφώντας σημαντικά ποσοστά ψηφοφόρων που ψάχνουν αντισυστημική φωνή.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, μετά την αφαίρεση της θέσης του, εξέφρασε την παρουσία του με την φράση «είμαι εδώ», χωρίς όμως να αποκαλύψει καθαρά τις προθέσεις του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πέρασε μια φάση σοκ μετά την απομάκρυνσή του, καθώς δεν θεώρησε ότι οι «σύντροφοί» του θα τον έθεταν εκτός κόμματος.

Πηγή: kathimerini.gr