Τίτλος: Διαδήλωση ακτιβιστών στην Ολλανδία κατά των επιδοτήσεων σε ορυκτά καύσιμα

Ακτιβιστές για το κλίμα πραγματοποίησαν σήμερα διαμαρτυρία αποκλείοντας μια κεντρική οδική αρτηρία στην Ολλανδία, στο πλαίσιο μιας σειράς κινητοποιήσεων ενάντια στις κρατικές επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα.

Με ήχους από τύμπανα, οι συμμετέχοντες φώναζαν συνθήματα για την προστασία του περιβάλλοντος, κρατώντας πανό που ζητούσαν «δράση τώρα» και «σταματήστε τις επιδοτήσεις σε ορυκτά». Ορισμένοι έφεραν καρέκλες και ανέστησαν σκηνές στο σημείο, υποδηλώνοντας την πρόθεση να διανυκτερεύσουν εκεί.

Η διαδήλωση συγκέντρωσε περίπου 500 άτομα και πραγματοποιήθηκε υπό χαλαρή αστυνόμευση, καθώς οι αστυνομικοί ήταν σε απεργία. Παρά τις συλλήψεις που ξεκίνησαν από την αστυνομία, οι διαδηλωτές παρέμειναν προσηλωμένοι στον στόχο τους μέχρι να υπάρξει πολιτική δράση για την αποχή από τις επιδοτήσεις.

Σύμφωνα με μια κυβερνητική έκθεση της προηγούμενης χρονιάς, οι βιομηχανικές εταιρείες έλαβαν πάνω από 39 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις για ορυκτά καύσιμα, κυρίως μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων. Η οικολογική οργάνωση Extinction Rebellion έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις μέχρι την κατάργηση αυτών των επιχορηγήσεων.

Ο δήμος της Χάγης δήλωσε ότι ο αποκλεισμός του αυτοκινητόδρομου είναι παράνομος και ζήτησε από τους διαδηλωτές να αποσυρθούν σε ένα κοντινό χωράφι. Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενες διαδηλώσεις, η αστυνομία είχε προχωρήσει σε βιαιοπραγίες κατά των διαμαρτυρομένων που δεν υπάκουσαν στις εντολές να αποχωρήσουν.

Πηγή: kathimerini.gr